Длъжниците обикновено са млади мъже със средно образование


Длъжниците обикновено са млади мъже със средно образование
Снимка: iStock/Guliver

2403

Профилът на длъжника се промени. Докато по време на кризата това е бил мъж над 40 години, с добро образование и професия, често собственик на бизнес, взел кредит на ръба на възможностите си, от миналата година насам се очертава профил на младия човек – мъж между 18 и 30 години, със средно образование и без постоянна трудова заетост. Това заяви Райна Миткова – Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции у нас, пред националното радио.

"Този млад човек тегли потребителски кредит или бърз кредит, за да подобри стандарта си на живот. Какво имаме предвид под този по-добър стандарт на живот? Оказва се, че основно тези пари се харчат за един красив, скъп мобилен телефон. След това харчат за друг тип технологии. Не на последно място започнаха да се теглят и заеми за почивка", казва тя.

По думите ѝ тези млади хора трудно си правят сметката дали могат да върнат взетите пари, защото всеки необслужван кредит влиза в тяхната кредитна история.

Средно задълженията на домакинствата за първото полугодие възлизат на 1104 лева срещу 755 лева за миналата година. Това обаче не означава, че много сме задлъжнели, а сочи промяна в структурата за какво дължим – разликата от близо 50 на сто се формира от нов тип кредитни продукти – най-вече потребителски заеми и кредитни карти.

"Докато през предходните няколко години дължахме основно за битовите сметки и задълженията по потребителски кредити и кредитни продукти бяха много малко, през последните две години има раздвижване, което накара домакинствата по-смело да теглят заеми. По-големият размер се формира основно от банковите задължения, които трайно се завръщат в портфейлите на домакинствата", допълни Тодорова.

Нивата на събираемост вървят във възходяща тенденция и се връщат към стойностите от годините преди кризата, сочат данните на колекторските агенции. Картината на пазара на междуфирмената задлъжнялост обаче не е добра и там няма голямо раздвижване.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички