Експерт: При застрахователите цари хаос заради новите разпоредби за "Гражданска"


Експерт: При застрахователите цари хаос заради новите разпоредби за "Гражданска"
Снимка: БГНЕС

2660

Застраховката „Гражданска отговорност“ няма да поевтинее след като промените в Кодекса по застраховането влязоха в сила. Това каза Борислав Богоев, експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор, пред националното радио.

В края на миналата година депутатите приеха застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет без електронен подпис. Богоев определи това тяхно решение като половинчато:

"Възможността да се сключва онлайн я има, но всъщност запазването на стикера доведе до това, че ние нямаме в пълна степен сключване на тази застраховка онлайн. Отново имаме размяна на хартиени документи. Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба за застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта“, което още повече затруднява застрахователните компании."

Богоев каза, че в момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби.

Ефект от намаляване на цената няма да има, категоричен е експертът. Според него няма никакъв смисъл от задължителното издаване на сертификат „Зелена карта“.

"95% от издаваните в страната застраховки „Гражданска отговорност“ са свързани с автомобили, които се движат из страната или из Европейския съюз. „Зелената карта“ е необходима, когато автомобилът напуска територията на ЕС", заяви Богоев.

По думите му още в първите работни дни на Народното събрание трябва да се намери "смелчага народен представител, който да предложи да отпаднат тези глупави текстове, свързани със сертификата“Зелена карта“ и стикера."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички