Горанов: 320 млн. лв. повече приходи от осигуровки заради криминализиране на невнасянето им


Горанов: 320 млн. лв. повече приходи от осигуровки заради криминализиране на невнасянето им
Снимка: БГНЕС

3042

Към 18 юни с 12,2% повече на годишна база или 319,9 млн. лв. е увеличението на приходите от осигурителни вноски благодарение на мерките за криминализиране на невнасянето им. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръгла маса "ЗА икономика на светло", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

13,5% е ръстът на събираемостта при приходите от здравноосигурителните вноски, който е най-голям, посочи Горанов, отбелязвайки, че въпреки възраженията на работодателите има положителен ефект за бюджета от тази мярка.

"Работодателите бяха против криминализирането да се отнася само до тях. Ние считаме трудовия договор като сделка между работодател и работник, заяви Васил Велев, председател на УС на АИКБ в отговор на забележката на Горанов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че са били нужни 10 години докато работодатели, синдикати и държава се разберат за криминилизирането на неплащането на вноски. Той отбеляза, че това е една добра мярка.

207 млн. лв. е ефектът от мярката за обратно начисляване на ДДС при сделките със зърнени и технически култури само за 2014 година, заяви още Владислав Горанов. Ефектът от мярката продължава да се проявява и в 2015 година, добави той.

Финансовият министър заяви, че България се е присъединила в началото на май към исканията на Австрия и Чехия, отправено пред ЕК, за въвеждането на обратното начисляване на ДДС за всички доставки на стойност над 10 000 евро. Очакванията са да се намалят загубите от ДДС, които в рамките на ЕС се оценяват на около 140 милиарда евро. По думите му може 10 000 евро да са висок за страната ни праг, но България се е съгласила на него заради общото благо

"Борбата със сивата икономика не може да бъде еднократен акт или явление. Тя трябва да е процес“, заяви финансовият министър. Той подчерта, че държавата няма да толерира неспазването на законите, като не визира само контрабандата. През първите 5 месеца на годината отчитаме подобрение на бюджетната позиция с над 2 млрд. лв. или с 2,5% от БВП, каза той. Тенденцията се запазва, което ни дава основание да вярваме, че вървим в правилна посока, смята Горанов.

Към 18 юни спрямо 2014 година се отбелязва около 10,8% номинална стойност повече приходи от НАП и Агенция "Митници". По думите на Горанов системата за обмен на информация между системите на Митниците и МВР работят все по-добре. По отношение на контрола върху производството на акцизни стоки финансовият министър заяви, че всички данъчни лица изпълнят всички изисквания към автоматичната отчетност към НАП и Агенция „Митници" "сме приложили сериозни мерки, свързани с контрол на място и използвайки физическия капацитет на митницата".

"Ако трябва да цитирам количествени данни за първите 5 месеца на 2015 г. са задържани 70 хил. литра спирт 11,8 млн. къса контрабандни цигари, близо 3 тона нарязан тютюн и 85 хил. литра горива, които са били извън режима регламентиран от законодателството. Преди няколко дни издадох наредба, с която променихме възможността за документиране на продажбите и ограничихме максимално използването на билети за предоставянето на дадени услуги", каза още Владислав Горанов.

“Машините не могат да бъдат корумпирани“, заяви финансовият министър.

По отношение работата на митниците на граничните пунктове според Владислав Горанов "там битката е денонощна", като се работи се по засилване на автоматичния контрол и премахването на човешкия фактор, като предпоставка за корупционни практики. Той припомни, че са уволнени 21 митничара на ГПП "Капитан Андреево" и са открити 4 фискални пункта на границата ни с Турция и Сърбия, както и на двете морски пристанища в Бургас и Варна.

"17 пъти за две седмици се увеличиха постановленията за пътни такси с монтирането на кантарите за граничен контрол", отбеляза Горанов. "Това, което предвиждаме, освен засилване на предприетите мерки и увеличаване на автоматичния контрол, е свързано с електронното управление и въвеждане на мониторинг", допълни също министърът.

Автор: Петя Бързилска

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички