Горанов: Не можем да оповестим доклада за КТБ, поверителен е


Горанов: Не можем да оповестим доклада за КТБ, поверителен е
Снимка: БГНЕС

2228

Докладът на AlixPartners - международната фирма, наета да разследва източването на Корпоративна търговска банка, е поверителен. Записано е в договора, който тя е сключила със синдиците. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Владислав Горанов. 

Изказването му бе по повод депутатска подписка с искане за прозрачност, която му бе връчена от народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Министърът съобщи, че ако информацията, предоставена на синдиците на КТБ от фирмата AlixPartners бъде оповесетна публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора. Освен това, по думите му, не е възможно докладът да бъде внесен в секретното деловодство на парламента, каквато е друга идея на депутатите, защото той не представлява класифицирана информация.

Горанов каза, че части от доклада могат да бъдат оповестени, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. След това допълни, че самият той все още няма информация за съдържанието на доклада.

Министърът предложи заедно с двамата депутати да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните. "Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и кава да е, за да я покажем на обществото," предложи министърът на Димитров и Славов.

Двамата депутати настояваха във въпроса си да бъде публикуван поне списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус.

От AlixPartners обявиха, че са готови с доклада в началото на октомври. Синдиците на КТБ имаха един месец, за да се запознаят с предложенията на международната фирма.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички