Горанов: Няма необходимост ФГВБ бързо да върне заема


Горанов: Няма необходимост ФГВБ бързо да върне заема
Снимка: БГНЕС

1852

За 2016 г. имаме предвиден ресурс за покриване на част от тежестите по Програмата за саниране. Това каза пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, предаде "Фокус".

"На днешното правителствено заседание се разгледаха няколко точки, които предложих на правителството. Две от тях са свързани с осигуряване на ликвидност за реализация на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и са свързани с издаване на гаранции към банки, които са готови да отпуснат ликвидна подкрепа за на Българската банка за развитие в контекста на цялостна концепция, по която е структурираната Националната програма за саниране", поясни Горанов.

"Има една точка, която е свързана с гаранционно споразумение за осигуряване на ресурси на Фонда за гарантиране на влоговете и разбира се Законът за публичните финанси, измененията свързани със създаване на механизъм за ранно предупреждаване и вкарване на общини в затруднено финансово положение, в процедура на оздравяване", коментира той.

Във връзка с 300 -те млн. евро, които даваме гаранция за Фонда на гарантиране на влоговете, Горанов заяви, че те са част от ресурса, който Фондът като самостоятелно юридическо лице си осигурява. "Първо, за да има ресурс във Фонда и от друга страна знаете, че има задължение към правителството, което те трябва да погасят. Нямаме спешна нужда от възстановяване на заема от страна на Фонда към правителството, но след като реализираме окончателно операцията може да преценим дали да изискаме от Фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат на разположение като ликвиден буфер във Фонда", поясни финансовият министър.

"Правителството няма ликвидна нужда в момента, за да настоява пред Фонда за бързо възстановяване. В момента, в който привлечем ресурса ще влезем в разговор с УС на Фонда, за да помислим за тактика, не бързаме", допълни Горанов.

Относно Програмата за саниране, Горанов добави, е тя е безвъзмездна и за 2016 има предвиден ресурс за покриване на част от тежестта. "В следващите години, в зависимост от възможностите между 5 и 10 год., тази теза ще се пренася на части. Имахме готовност още в края на миналата година да поемем част от тази тежест, тогава нямаше натрупани достатъчно ефективни разходи. Предполагам, че в 2016 г. за пръв път ще започнем да поемаме част от тежестта към бюджета, но това ще е дълъг процес, който ще се структурира във времето и възможностите на бюджета между 5 и 10 г.", поясни той

"Има 100 млн. заделени за 2016 г., които според нас ще са предостатъчни на фона на ангажиментите поети до тук. Това е необходимостта да използваме банката за развитие като инструмент, за да може този огромен като ресурс инвестиционен разход да бъде поет на части, за да може да се вмести в годишните фискални рамки", коментира Горанов.

На въпрос ще се преразгледа ли емисионната политика, ако все пак се прецени, че е добре Фондът да върне част от парите, които дължи на държавата и да не слага ликвиден буфер, Горанов уточни: "Това дава възможност да имаме по-голяма гъвкавост при емисионната политика и да ползваме най-добрите моменти на пазара, а не да сме притиснати от него". "Възможно е да се преразгледа, разбира се. Това е динамичен процес, трябва правителството винаги да е в позицията да има гъвкавост. В противен случай пазарът може да ни притисне, както се е случвало в предишни години и да ни се налага да се финансираме по-скъпо. Да, ако се наложи може да преразгледаме емисионната политика, така че да я съобразим с движението на пазара да вземем най-добрите условия", каза още министърът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81162
  • GBP
    1
    2.27467
  • JPY
    100
    1.15805
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички