Горанов очаква 2,1% ръст на БВП през 2016 г.


Горанов очаква 2,1% ръст на БВП през 2016 г.
Снимка: БГНЕС

3272

В сравнение с миналогодишните очаквания наблюдаваме плаха ревизия в положителна посока. Реалният растеж на БВП за 2016 г. е близък до средноевропейските нива и се планира той да достигне 2.1%, основно движен от вътрешното търсене, частното потребление и инвестициите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на съвместно заседание на бюджетната и икономическите комисии в НС при представянето на бюджет 2016 г., в което участват министрите Петър Москов, Божидар Лукарски, Николина Ангелкова, зам.-министри, представители на работодателски организации, на синдикати, на браншови съюзи и др., предаде БГНЕС.

Горанов представи рамката на предложения бюджет за 2016 г. и съдържащите се в него промени в параметрите, разработени и съобразени с актуалното изпълнение на бюджета и на макроикономическите прогнози, включително и на международни институции. "По-добрите приходи трябва да се използват за намаляване на дефицита. С темповете на консолидация трябва да се избягва натрупването на нови дългове и задлъжнялостта ни към външни заемодатели", посочи министърът.

Той се спря накратко на най-важните цифри в бюджета за следващата година. Очакванията за реалния растеж на БВП са през 2016 г. да достигне 2,1% и запазване на относително стабилни нива на растежа през 2017 и 2018 г., съответно 2,5% и 2,7 на сто. Министърът предвижда да се увеличи трудовата заетост до 0.4%, което ще помогне положителната тенденция да се затвърди и да продължи спада на безработицата до 9.1%. Прогнозата за инфлацията е за половин процент.

Запазва се ниско ниво на данъчната тежест, каза Горанов. "От първостепенна важност е да се достигне една неутрално - бюджетна позиция с оглед на това да не се излага страната на свръх задлъжнялост и нови дългове. Стремим към една поетапна консолидация, която да позволи да имаме 1% дефицит от БВП. Планираното намаление на дефицита от 3,1% на 2,1% се дължи на консолидираната програма и на приходите. Ще се спазва политиката на доходите за увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2016 г., като се предвижда тя да стане 420 лева", уточни той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички