Говорителят на НАП: Не сме орган за репресии


Говорителят на НАП: Не сме орган за репресии
Снимка: БГНЕС

2815

„НАП не е орган за политическа репресия. Д-р Ненков е бил част от около 3000 фирми и физически лица, които се проверяват. Вземат се определен вид марки и модели на автомобили и се проверява собствеността. Не само че не е политическа поръчка, а в момента д-р Ненков има напълно официално доказателство, че няма никакви проблеми с неговите данъци”, заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Повод за изказването му бяха думите на д-р Мирослав Ненков, който се зарече да съди данъчните, които го подложили на щателна проверка на доходите, само защото притежавал скъп автомобил.

В ефира на "Дарик" д-р Ненков, който беше служебен министър на здравеопазването в кабинета на Георги Близнашки, съобщи, че проверката срещу него започнала след сигнал от "мобилен екип" на НАП. Данъчните забелязали Ненков да шофира автомобил в курортния комплекс "Албена". Вероятно личният автомобил на доктора, който по думите му е на 20 години, се видял скъп на инспекторите и те назначили проверка за доходите му.

„Ако погледнете резултатите на НАП от проверките, включително и тези на физически лица, това са стотици милиони открити допълнително приходи, които не са декларирани от физически лица”, добави Росен Бъчваров.

Статистиката на НАП сочи, че от 5000 проверки за 2016 година, в 60% от случаите са открити недекларирани доходи, а неплатения данък възлиза на над 3 млн. лева.

„През миналата година НАП направи проверка на 276 000 собственици на автомобили. Оказва се, че една значителна част от тези хора имат проблем да докажат произхода на парите си. Ние облагаме тази недекларирана разлика и ако става въпрос за престъпление, сезираме прокуратурата”, добави Росен Бъчваров.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички