Животът в София е по-скъп от този в Москва, твърди проучване


Животът в София е по-скъп от този в Москва, твърди проучване
Снимка: БГНЕС

1976

София бе поставена на 111-о място от 133 изследвани градове, в които цената на живот е наполовина на тази в Ню Йорк. В сравнение с година по-рано цените в София са намалели леко и са по-ниски от тези в Белград, но си остават по-високи от Букурещ и значително по-високи от тези в Москва.

Руската столица, която в миналото бе сред десетте най-скъпи града в света, се срина в класацията заради икономическата криза в страната и обезценката на рублата. Сингапур си остава за сега най-скъпият град за живеене, показват резултатите от традиционното годишно изследване на Economist Intelligence Unit, с което се отчитат 50 000 цени от хляб и цигари до луксозни стоки. След азиатския град-държава се нареждат Цюрих, Хонконг, Женева, Париж, Лондон, Ню Йорк, Копенхаген, Сеул и Лос Анджелис. Най-евтините градове за живот са Карачи  (Пакистан), Бангалор и Мумбай (Индия), както и далечната Лусака в Замбия, пише "Стандарт".

Въпреки че София е изместила Москва в класацията за скъп живот на глава на населението, нашата столица е на първо място по най-бюджетните градове за чуждестранните туристи на Балканите. За миналата година средно на ден турист в София може да изкара с 67 долара, твърди проучване на туристическата агенция Trivago, цитирани от The Daily Mail.

Второто евтино място за туристите е Скопие (Македония) със 70 долара и на трето място е Сараево в Босна и Херцеговина със 74 долара на ден. Най-скъпа европейска столица за туристите е Лондон с 267 долара за стая в средна класа хотел, следван от Берн - Швейцария – с 219 долара на нощ и Париж с 196 долара за хотелска стая. За крайбрежните градове пак България е №1, като най-евтин курортен град се е оказал Варна, според класацията на туристическата агенция Trivago.

Във Варна чужденец може да пренощува за скромните 54 долара. На второ място е Малта с крайбрежният си курортен град Буджибба (Bugibba), където туристите плащат средно по 71,5 долара на денонощие, и тройката се затваря отново с българският курорт Слънчев бряг, където нощувката средно е 74,5 долара, пише lenta.ru, цитирайки данни на изследването.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички