Кметът на Велинград: Ще поискаме авансово извънредната субсидия


Кметът на Велинград: Ще поискаме авансово извънредната субсидия
Снимка: Петър Чолаков

2077

Сметките на община Велинград вече са запорирани от сряда, тъй като задълженията ѝ към момента са около 19 млн. лв. Досега плащанията на текущите разходи са ставали от местните приходи и такси, като всеки ден са се събирали около 15 000 лв. Това каза кметът Костадин Коев пред БНР. 

Решението, според него, е общината да получи авансово изравнителната субсидия за второто шестмесечие – 1 075 000 лв, с които да се покриват разходите, докато запорът бъде вдигнат. Вече са проведени и разговори с министър Горанов, който е обещал съдействие.

"Не плащаме от вчера след запора. Ще изпратим искане до МФ да ни преведат предварително изравнителната субсидия, за да можем да плащаме сметките на училищата. След това ще сезираме прокуратурата и държавната финансова инспекция. Разчитаме изключително много на правителството, за да може да бъде избегнат фалитът на община Велинград", каза Коев.

По думите му няма опасност за заплатите на служителите в детските градини и училищата.

"Средствата, които осигурява републиканският бюджет, не подлежат на запориране от трети лица, така че спокойно мога да заявя на родителите и децата да бъдат спокойни, ще вземем всички възможни мерки, за да гарантираме социалния мир", допълни той.

Необходим е оздравителен план за общината и мерки за увеличаване на приходите, каза Коев и допълни, че много хотели не са си платили курортна такса, а някои – и сметките за вода. Някои граждани също не са платили данъците си.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички