Лихвите по кредитите ще започнат да растат


Лихвите по кредитите ще започнат да растат
Снимка: Thinkstock/Guliver

2400

Гражданите масово предоговарят условията по вече изтеглени заеми, предимно ипотечни, или ги рефинансират в други банки, защото в момента лихвите са много ниски. Това е добре за тях в момента, но трябва много да внимават, защото лихвите сега се изчисляват на базата на индексите ЛИБОР и ЮРИБОР, които имат много ниски стойности. Но прогнозите са още от следващата година тези индекси да започнат да растат и да не се окаже, че вече не могат да си обслужват заемите. За това предупреди на среща с журналисти Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, пише "Стандарт".

Според него това предоговаряне е една от причините да расте обема на таксите и комисионите в банковата система. Основният бизнес на банките обаче - кредитирането, далеч не може да възстанови обемите си от преди кризата. По това време кредитният портфейл в банковата система нарастваше със 70% годишно, а сега ръстът е нулев, каза Андронов. По данни на БНБ среднопретеглените лихви по депозитите на граждани и фирми през четвъртото тримесечие на 2007 г. са били 4,37%, а за същия период на 2014 г. те са 1,22%. Лихвите по влоговете е възможно да продължават да падат, тъй като доходността от парите на банките по сметки в БНБ ще бъде отрицателна, прогнозира Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на Алианц България. Въпреки това ликвидността в системата продължава да е висока.

Причината за всичко това е в дългосрочното усещане за несигурност у хората и бизнеса, коментира председателят на банковата асоциация. Предстоящата оценка на активите на банките беше определена като положителна за повишаване доверието в системата, утвърждаване на нейната стабилност и капитализация. В същото време обаче банкерите очакват да падне кредитната активност на трезорите, защото ще се наложи някои от тях да повишат кредитните си стандарти. Възможно е при някои от тях да се появи необходимост и от допълнителен капитал, предупредиха банковите шефове. Друг проблем е събирането на средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който беше опразнен след фалита на КТБ. Все още се работи върху методиката, по която ще се изчисляват вноските на банките във фонда. Те няма да са по-малки отколкото досега и ще са в зависимост от рисковата компонента на всяка банка.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички