Лукарски: Не се знае кой е собственикът на собственика на "Булгартабак"


Лукарски: Не се знае кой е собственикът на собственика на "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

5654

Това, което чухме от "Панамагейт" е, че има български компании, има български имена, и то не само от София, Пловдив и Варна, Бургас, но и доста други градове, което мен ме учуди. Засега няма политици, но сигурно ще излязат големи имена. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред БНТ по повод мащабното изтичане на информация за укриване на данъци от държавни глави, политици, бизнесмени от различни държави.

По думите му явно офшорна зона се превръща в световен мащаб в мръсна дума. Към момента офшорна зона не е забранена, не е незаконна, незаконно е укриването и неплащането на данъци.

По друга изключително важна тема - "Булгартабак", Лукарски каза, че всъщност собственика на "Булгартабак" се знае. Не се знае кой е собственикът на собственика. "И това е нещо, което не касае приватизационния договор и поради една или друга причина не е заложено там, а и не е практика в приватизационните процедури, но е нещо, което вълнува синдикатите, хората, работниците, които потенциално ще останат на улицата. Това е един въпрос, който може да разгледа Комисията по финансов надзор. Синдикатите вече са сезирали комисията по отношение на това кой може да бъде истинския собственик, коя е офшорката и кой стои зад нея", допълни Божидар Лукарски.

"След като приключи проверката на Агенцията за приватизация, ми беше докладвано, че поне до 31 март фабриката на "Булгартабак" в София преустановява своята дейност и всъщност не извършва производствен процес. Преди да започне голямата проверка на 1 април, която все още тече, беше констатирано, че има отдели, които все още извършват своята дейност. Всъщност от петък фабриката не работи. Не е приятно, когато много хора остават без работа и когато се губят потенциални пазари. За продаване на "Булгартабак" и дума не може да стане.

Топката е в Агенцията за приватизация, която е ресорна Министерството на икономиката и всякакви изказвания на бивши министри, че не са знаели какво се е случвало по времето, когато се е подписвал договора, са релевантни. Надявам се ситуацията да не ескалира, факт е, че в договора е заложена клауза, която позволява на купувача приватизационния договор да се прекрати за 12 месеца производствена дейност", каза още министърът на икономиката.

Припомняме, че вчера тютюневите синдикати поискаха оставката на Лукарски заради "бездействието" му в ситуацията с "Булгартабак".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички