Лукарски не вижда проблем във финансирането на бизнеса на съпругата му с пари на неговото министерство


Лукарски не вижда проблем във финансирането на бизнеса на съпругата му с пари на неговото министерство
Снимка: БГНЕС

1716

Като юрист, министър Лукарски познава много добре и съблюдава стриктно българското законодателство, като спазва и международно установените практики за етично поведение. Това се посочва в отговор на Министерството на икономиката до БГНЕС във връзка с предстоящия семинар за консултации за достъп на български продукти до американския пазар, който се организира от съпругата на министъра - Ива Йорданова-Лукарски.

От анонса на събитието става ясно, че участие във форума ще вземат представителят на службата по търговско-икономически взаимоотношения със САЩ, както и съветник на икономическия министър. Самото събитие, за участие в което се събира такса между 320 и 1000 лв. трябва да се проведе на територията на “София Тех Парк”, чийто принципал е Министерството на икономиката.

От отговорите на икономическото министерство се разбира, че ведомството не знае за предстоящото прибиране на ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси Иво Константинов, който е анонсиран като един от лекторите на семинара, организиран от Ива Йорданова-Лукарски.

Министерство на икономиката информира още, че по време на визитата на Божидар Лукарски през септември месец 2016 г., министърът на икономиката се е срещал с представител на Roberts Group International. Трима от шестимата лектори на семинара на министершата са именно от същата частна американска компания. Оказва се, че това съвпадение не притеснява ръководството на икономическото ведомство.

За предстоящия семинар на 24 и 25 октомври 2016 г., организиран от Ива Йорданова-Лукарски, в София трябва да пристигнат трима представители на Roberts Group International – двама юристи и бивш дипломат. Едночасова индивидуална сесия с един от тях струва 1000 лв., без ДДС. Таксата се заплаща авансово по банков път към компанията: “Следваща станция: България” ЕООД, собственост на жената на Лукарски.

Публикуваме въпросите и получените в понеделник вечер отговори от Министерство на икономиката по темата:

Въпрос: На каква стойност възлиза работното посещение на министър Божидар Лукарски в САЩ през септември месец 2016 г., както и кога за последно Министерство на икономиката и/или Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия са представяли пред български производители и търговци възможностите за достъп до американския пазар?

Отговор: Разходите на посещението на министър Лукарски в САЩ в периода от 12 до 16 септември за дневни, квартирни и пътни възлизат на 12 554,97 лв. и са отчетени съгласно установения ред. През последните две години Министерство на икономиката и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия не са организирали специални събития за представяне на възможностите за достъп до американския пазар на български предприятия поради липса на определен бюджетен ресурс за тази дейност. Възможностите за търговия с всички държави, в които страната ни има СТИВ, се представят пред всички работодателски организации и заинтересованите български компании по време на годишните срещи на СТИВ. Такива през последните две години се състояха през месеците юни 2015 г. и юли 2016 г.

Въпрос: На какви разноски ще пътува по маршрута Вашингтон-София-Вашингтон г-н Иво Константинов, ръководител на Търговската служба към българското посолство в САЩ, за участие във форум на 24-25 октомври 2016 г. в София, на който ще се представят възможностите за осигуряването на достъп на български производители до американския пазар?

Отговор: Представителят на службата по търговско-икономически взаимоотношения със САЩ г-н Иво Константинов не е командирован от Министерство на икономиката в посочения период и не е поеман никакъв разход от страна на министерството.

Въпрос: Наясно ли е ръководството на Министерството на икономиката, че г-н Константинов, както и г-н Владимир Каролев – съветник на министъра на икономиката, са анонсирани като лектори на семинар, който се организира от “Следваща станция: България” ЕООД и за което се събира такса за участие от представители на българския бизнес?

Министерство на икономиката не участва в организацията на семинара, за който става въпрос, нито финансово, нито като институционална подкрепа. Като търговски представител на България в САЩ в преките задължения на г-н Константинов влиза и създаването на контакти между търговски дружества, активизирането и промотирането и на възможностите за търговия и инвестиции между двете страни. Съветникът на Министъра на икономиката Владимир Каролев не е държавен служител и е свободен да участва в лекции, семинари и други публични събития по собствено желание, без участието му да ангажира Министерство на икономиката. Относно събирането на такси за участие, по този въпрос можете да се обърнете към организаторите.

Въпрос: Кога и срещу каква такса е сключен договор за ползване на Лабораторен комплекс, част от “София Тех Парк”, от “Следваща станция: България” ЕООД на 24 и 25 октомври 2016 г.?

Отговор: “София тех парк“ е държавно дружество, чийто принципал е Министерство на икономиката. Дейностите на това дружество включват и отдаване под наем на зали и помещения за провеждане на мероприятия, като тарифите за тази дейност са установени и публични. Наемането на зали е въпрос на частно-правни договорености и дружеството може да бъде запитано за договорните си отношения с всеки партньор.

Въпрос: Провеждал ли е министър Лукарски официални, работни или неформални срещи с представители на Roberts Group International и ако такива са осъществени, какви са били дискутираните теми?

Отговор: По време на посещението на министър Лукарски в САЩ през септември бяха проведени множество от срещи с американските делови среди. Във Вашингтон той представи възможностите за инвестиции и търговия с България пред американски компании членове на Американско-Централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA) и пред Бизнес съвета за Международно разбирателство (BCIU). Министър Лукарски посети и Арканзас и се срещна с губернатора на щата Ейса Хътчинсън. Той участва в срещи множество водещи компании от щата, като на среща с бизнеса от Съвета на Северен Арканзас, на която е присъствал и представител на Робъртс груп.

Въпрос: Дали г-н Лукарски приема за напълно естествено и нормално, съпругата му да осъществява частна консултантска дейност по въпроси, които имат пряко отношение към работата му на министър на икономиката, както и към дейността на институции, спрямо които се явява принципал?

Отговор: Като юрист, министър Лукарски познава много добре и съблюдава стриктно българското законодателство, като спазва и международно установените практики за етично поведение.

Въпрос: Дали г-н Лукарски възнамерява да вземе участие в предстоящия на 24 и 25 октомври 2016 г. семинар на тема: “Бизнес в САЩ – практически насоки за износ и навлизане на американския пазар”?

Отговор: В програмата на министър Лукарски не е предвидено участие в това събитие.

Очаква се отговор и от ръководството на “София Тех Парк” АД във връзка с предстоящия семинар. В последните месеци ръководеното от Божидар Лукарски Министерство на икономиката предприе редица рокади в управлението на “София Тех Парк”.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички