Лукарски успокоява: Ситуацията с гръцките банки е под контрол


Лукарски успокоява: Ситуацията с гръцките банки е под контрол
Снимка: БГНЕС

1902

Към този момент реално няма отчетени загуби от гръцката криза, които да предизвикат драматизъм. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Кризата в Гърция не е завършила, какво ще се случи там ще се реши в неделя. Има плюсове и минуси от това, което се случва в Гърция. Не трябва пасивите или активите да надделяват в ситуацията", каза Лукарски, цитиран от БГНЕС.

Според него стабилността на еврозоната е важна за целия ЕС, а и Гърция е наш съсед. На този етап няма трусове в банковата ни система, гръцките банки са контролирани да не се изнасят натам парични ресурси, увери икономическият министър.

Той дори увери, че България има сериозен стокообмен към Гърция, основно на хранителни продукти, като зърно, както и електричество. Лукарски е на мнение, че те ще продължат да се изнасят, въпреки кризата.

Днес Reuters съобщи, че най-големите гръцки банки, имащи клонове в България (бел. ред.), са изправени пред затваряне или поглъщане от по-силни съперници, като част от преструктурирането на сектора, който ще последва от какъвто и да е спасителен план на страната Европейските лидери ще се съберат в неделя за последен опит да спасят Гърция със споразумение след месеци на ожесточени преговори, които оставиха страната до ръба на напускане на еврозоната. Но независимо дали ще бъдат отключени или не свежи средства за правителството, някои гръцки банки, ударени от политическия и икономическия хаос, може да се наложи да бъдат затворени или погълнати, предупреди източникът, пожелал анонимност.

Става дума за така наречените "системни банки": Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреус" и "Алфа" банк. Те могат да бъдат намалени на две банки, мярка, която без съмнение ще срещне яростна съпротива в Атина.

Това, което се случва в Гърция допринася за това България да е давана за пример като държава, която следва финансова дисциплина, смята Лукарски и подчерта, че има най-различни сценарии за Гърция и България се подготвяла за всеки един от тях.

Запитан, все пак какви ще бъдат последствията за страната ни, ако Гърция излезе от еврозоната, Божидар Лукарски отвърна, че ще говори за това, когато Гърция излезе от еврозоната. "Това, което се коментира в Министерски съвет е да не създаваме паника и да рисуваме различни сценарии какво ще се случи. В момента драмата е в развитие", каза той по отношение на случващото се в Гърция.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички