На първо четене: Банките ще пращат информация на БНБ при съмнения за акционери


На първо четене: Банките ще пращат информация на БНБ при съмнения за акционери
Снимка: БГНЕС

2154

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за кредитните институции. Законопроектът е внесен от председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и беше подкрепен от 109 депутати, 54 се въздържаха

Промените са в съответствие с препоръките на доклада на МВФ и на Световната банка по програмата за оценка на финансовия сектор.

Целта на промените е да усъвършенстват регулаторната рамка на банковия надзор. Промените предвиждат БНБ да издава голям брой наредби, правила и препоръки за допълнително регулиране на акционерното участие и кредитирането на свързани лица в търговските банки. Предвижда се да бъде въведено изискването банките да предоставят допълнителни данни за действителните собственици на всяко дружество, което притежава квалифицирано дялово участие в банка.

С новите текстове се задължават банките да предоставят на БНБ съответната информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко или непряко притежават над 50% от капитала.

Проектът за промени в Закона за кредитните институции бе приет на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 16 ноември.

По време на дебатите днес (22 ноември) председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че този законопроектът е поредна стъпка към повишаване ефективността на надзорната дейност на БНБ върху банките. „Всички тези промени ще доведат до повишаване на изискванията при лицензиране на банки. Задълбочават се и изискванията при изследването на свързаните лица при кредитиране от банки и създават законови условия всички препоръки и условия на европейския банков орган да бъдат прилагани и от БНБ и българските банки“, каза Стоянова.

Тя поясни, че отговорността на банковия надзор нараства изключително много с тези правомощия. Надявам се, че с тези промени надзорът на БНБ ще оправдае доверието, което му се дава, допълни Менда Стоянова.

От своя страна Румен Гечев обясни, че БСП ще подкрепи всички текстове, които са свързани със засилване на банковия надзор, но уточни, че се гласува текст, който тепърва ще бъде променян, тъй като има недостатъци, които трябва да се отстранят.

„Не само този проект, цялата работа в парламента ни е такава. Съгласни сме, че трябва да има сериозна преработка на текстовете, защото първият риск, е да се даде голяма власт на подуправителите на БНБ. Трябва да гарантираме, че решенията ще се взимат колективно и отговорност трябва да се носи от целия Управителен съвет, а не само от подуправителите“, смята Гечев.

Йордан Цонев обясни, че ДПС ще подкрепи промените и уточни, че водещият мотив на НС е европейското законодателство, а не препоръки, на който и да е орган.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички