Няма напрежение в бизнес средите заради спрените поръчки, твърди Лукарски


Няма напрежение в бизнес средите заради спрените поръчки, твърди Лукарски
Снимка: БГНЕС

2591

Няма напрежение сред бизнеса след спрените обществени поръчки, заяви министър Божидар Лукарски по отношение на спирането на обществените поръчки на стойност близо 2 милиарда лева от премиера Борисов.

"Това не е шега работа, наистина. Действието на премиера е нормално на фона на това, че общественото мнение е фокусирано и има някакви съмнения за нарушен обществен интерес или непрозрачни процедури, както и на фона на новия Закон за обществените поръчки, който е доста по-добър и прозрачен от стари", каза още Лукарски в студиото на bTV. "Сигурен съм, че това спиране няма да забави изпълнението им и няма да наруши бизнес климата в България, както някои хора казват", допълни още той.

Според него със сигурност обществените поръчки ще бъдат проведени доста по-прозрачно и критериите ще бъдат по-ясни.

По повод изказванията на бившия финансов министър от първия кабинет на премиера Борисов Симеон Дянков за картел при строителните фирми, той коментира, че е факт определено съсредоточаване в един определен брой фирми, когато се касае за обществени поръчки в сферата на строителството и допълни: "Факт е, че този бизнес не е от вчера и ще питам Дянков това не е от вчера и засяга неговия мандат, сливи ли има в устата да го каже, сега му е лесно да говори, когато е безработен. Пак роля на новото КЗК се произнесе и по този картел. Изобщо към новия състав ще има големи очаквания."

По отношение точно на новия състав на КЗК и на оттеглената кандидатура на Росен Желязков Лукарски заяви: "Росен го познавам доста отдавна, работил съм с него и си спомням, че е много добър професионалист, но не искам точно аз да му давам оценка. В моите виждания той най-добре се вписва в това какво трябва да представлява председателят на КЗК. Каквито и основания и притеснения да имаха колегите от ДСБ те ги изказаха постфактум за КЗК се говори вече седем месеца, това не трябва да продължава безкрайно."

Относно на проверките на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК ) за картел на горивата у нас, той посочи, че колкото по-бързо приключи този казус, толкова ще е по-добре за цялото обществено мнение и икономическата среда:

"Аз не мога да кажа колко ще е трудно да се докаже картела при горивата. Това е задача на КЗК и е тежка задача. Дано новата Комисия да се конструира по-бързо и да реши по-бързо този казус. Има основателни съмнения, че такъв картел съществува", каза Лукарски.

По въпроса за строежа на втория лифт в Банско Лукарски изказа мнение, че е останал разочарован от факта, че не е чул нито един екологичен аргумент от страна на еколозите.

Министърът на икономиката уточни, че загубите от блокадите по границата ни с Гърция са на стойност над 10 млн. лева и над 1 млн. само за туроператорите и посъветва всички засегнати своите права пред европейските съдебни институции: "Ние ще им помогнем."

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички