Пеевски се сбогува с още един от водещите си бизнеси


Пеевски се сбогува с още един от водещите си бизнеси
Снимка: БГНЕС

4053

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е продал акциите си и от пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от съобщение за извънборсова сделка на сайта на инвестиционния посредник "Капман".

Прехвърлянето е станало на 20 април при цена 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв. Страните по сделката не са посочени, но бройката прехвърлени книжа - 180 703, съответства напълно на пакета на Пеевски. Според "Капитал" депутатът притежавал 18% от дружеството.

Купувачът засега не е известен, но тъй като се прехвърлят над 5% от капитала на публично дружество, името му трябва да стане ясно от бюлетина на Централния депозитар следващата седмица. 

Това е поредното бизнес начинание, от който Пеевски се отказва в последните месеци. Преди време депутатът обяви, че повече няма да прави бизнес у нас. По-рано тази седмица премиерът Бойко Борисов коментира темата в телевизионно интервю. "Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Интересно за кого ще говорят сега, той им беше най-добрата дъвка", заяви Борисов.

Най-големият акционер в "Юрий Гагарин" с 49% е "Баранко", в което от пролетта на 2015 г. контрол има "Булгартабак холдинг". Тогава дъщерните му фабрики "София БТ" и "Благоевград БТ" придобиха съответно 34% и 31% от офшорката от Белиз Droslian Limited. Тя остана като миноритарен акционер, а в дружеството не последваха ръководни промени, което затвърждава тезата, че няма смяна на контрола и зад веригата офшорни собственици и в цигарения холдинг, и в пловдивската компания стои Пеевски.

При продажбата на миноритарния пакет в "Булгартабак" от март на TGI Middle East FZE също се приемаше, че сделката е по-скоро фасадна, тъй като дружеството и преди се появявало в собствеността на мажоритарния акционер в холдинга BT Invest.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички