По закон докладът за КТБ остава засекретен


По закон докладът за КТБ остава засекретен
Снимка: БГНЕС

5864

До абсурдна ситуация се стигна при приемането на промените в Закона за банковата несъстоятелност на второ четене.

В Преходните и заключителните разпоредби на закона беше изрично записано, че поправките се прилагат „и за производствата по несъстоятелност на банки, открито до (бел. ред. – т.е. преди) влизането му в сила и сключените по тях договори”, но не и по отношение на докладите по тези договори. Това автоматично означава, че докладът на AlixPartners за КТБ по закон би трябвало да остане конфиденциален!

При гласуването имаше предложение от депутатите Мартин Димитров и Петър Славов изрично в текста да се добави „и изготвени доклади”, но то не беше прието. Пред Actualno.com Мартин Димитров се съгласи, че така записано това означава, че докладът на AlixPartners не би трябвало да е публичен. Той обаче уточни, че в разговори с депутати-колеги от други партии в парламента му е било обещано, че докладът ще стане публичен. Ако това не се случи, ще бъде невероятен скандал, категоричен беше Димитров, който ни посъветва да се обърнем към ГЕРБ с въпрос дали сега ще се позоват на новоприетия закон, за да не бъде показан докладът на AlixPartners. Може да кажат, че е „техническа грешка”, но ние с колегата Славов затова изрично предложихме да пише „и изготвените доклади” – за да няма такива оправдания, уточни Мартин Димитров.

Димитров изказа и възмущение от други поправки в закона. Сега, с приетите текстове, на практика дори докладът на AlixPartners да стане публичен, няма да сме наясно с целия му предмет на дейност и дали на компанията е възложено не само да установи и проследи къде са изчезнали парите от КТБ, но и евентуално да възстанови част от масата на несъстоятелността на банката, каза депутатът. Припомняме, че вече в няколко доклада беше посочено, че банката е източвана посредством свързани лица и фирми и раздаване на кредити с недостатъчно обезпечение.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички