Съдия Светла Божкова поема делото за КТБ


Съдия Светла Божкова поема делото за КТБ
Снимка: БГНЕС

2087

Софийският апелативен съд (САС) разпредели днес делото по спора за неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ) на съдия Светла Божкова.

Разпределението на делото бе публично и се проведе в Съдебната палата. Междувременно репортерите в сградата получиха информации, че е подаден сигнал за поставено взривно устройство. МВР отрекоха информацията, предаде БГНЕС.

Софийски градски съд - съдия Иво Дачев, вече обяви КТБ в несъстоятелност. В решението се определи началната дата на неплатежоспособността - 06.11.2014 г. и се прекрати дейността на КТБ. Съдът постанови обща възбрана и запор върху имуществото на банката и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.

В края на април Софийска градска прокуратура подаде протест против решението на Софийски градски съд в частта, в която за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД е определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06.11.2014 г. Според съдебния акт до отнемане на лиценза на 6 ноември 2014 г. "Корпоративна търговска банка" АД е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30 септември2014 г. банката е била с отрицателен капитал.

Мотивите на прокуратурата в протеста са, че действителното състояние на банката е било установено по-рано – към 30.09.2014 г. собственият капитал на банката е отрицателна величина. Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена "КТБ" АД. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време. Но в одитните доклади е посочено, че към 30.09.2014 г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита, че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30.09.2014 г.

БНБ също внесе жалба срещу решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на неплатежоспособността на "Корпоративна търговска банка" АД беше определена датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката - 06.11.2014 г.

Позицията на централната банка е, че за начална дата на неплатежоспособност следва да бъда определена 30.09.2014 г., когато "Корпоративна търговска банка" АД е отчела отрицателен собствен капитал във финансовите си и надзорни отчети, внесени в БНБ и послужили като основание за отнемане на лиценза й. Решението на БНБ не е от естество да повлияе на обективното финансово състояние на банката, а може единствено да следва настъпването на това състояние и да го констатира. Състоянието на неплатежоспособност на КТБ е съществувало още към 30.09.2014 г., тъй като към този момент собственият капитал на КТБ е бил отрицателна величина.

По делото има и други жалби. "КТБ" АД, представлявана от изпълнителните й директори, подкрепена от мажоритарния й акционер "Бромак" ЕООД, обжалва с въззивна жалба пред Софийския апелативен съд изцяло решението на СГС от 22.04.2015 г. за откриване производство по несъстоятелност на "КТБ" АД, а не само началната дата на неплатежоспособност на Банката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички