Тристранката обсъди използването на автомобили за лични цели от фирми


Тристранката обсъди използването на автомобили за лични цели от фирми
Снимка: БГНЕС

3654

Прагът на данък ДДС за недвижими имоти и МПС, ползвани от юридически лица е твърде нисък, ще вървим в посока увеличаване до 50 000 лева. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерски съвет, предаде "Фокус".

"Не сме определили, все още имаме около седмица да решим окончателно какъв модел да приложим. Със сигурност прагът от 700 лева е твърде нисък и това показа съгласуването с всички заинтересовани от подобни изменения", заяви Горанов.

По думите на министъра ползването за лични цели на активи, които са собственост на юридическите лица и за които е ползван данъчен кредит е неприемливо и недопустимо от гледна точка на ДДС директивата и Законът за ДДС. "Това до голяма степен ерозира основата за ДДС и допуска недобросъвестно поведение. Не е тайна, че 95 % от новите автомобили, които се движат на територията на Република България са собственост на юридически лица, а не на физически и по този начин се избягва голям, полагащ се на бюджета приход", посочи Владислав Горанов.

Според него свеждането на такъв режим, ограничаващ 100 % ползване на данъчен кредит трябва да се свежда до група активи, които са най-значими, например моторни превозни средства и недвижими имоти.

При използване на автомобили и недвижими имоти съвместно за бизнес и за лични нужди, всеки ще определя процент, върху който ще може да ползва данъчен кредит – т.е. да му се възстановява ДДС. Тази промяна в първоначалното предложение на финансовото министерство обяви преди това директорът по данъчна политика Людмила Петкова на заседанието на Тристранката, предаде БНР.

Първоначалният вариант беше фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката, като лаптопи и мобилни телефони.

"Давам пример, за да е ясно, един хотел, ползват се две или три стаи за лични нужди от собственика. Методиката е площта на тези стаи, които се ползват за лични нужди, отнесено към общата площ на хотела, съответно в това съотношение се ползва данъчен кредит, примерно 95% за независима икономическа дейност и съответно 5% за лични нужди. При автомобилите – по същия начин, методиката е на база изминати километри", посочи Петкова.

Въпреки че направи промени в част от предложенията си, срещу които имаше остра реакция, финансовото министерство ще настоява прагът на кешовите разплащания да падне до 5000 лева. В момента той е 15 000 лева, а бизнесът иска по-плавно намаление.

В свое становище Българската стопанска камара (БСК) се казва, че БСК не подкрепя и предлага да отпадне предвидения нов ред за деклариране употребата на стоки и услуги едновременно за независимата икономическа дейност и за лични нужди на собственика, свързаните лица, работниците, служителите и трети лица. Според Камарата в случай, че не бъде оттеглена, то прагът от 700 лв. следва да бъде увеличен значително, тъй като се изисква периодично подаване, макар и по електронен път на методики за преразпределяне на свързаните преки разходи и значително увеличаване на административната тежест за десетки хиляди задължени лица и натоварване на контролните органи.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички