Василев: Чужда прокуратура разследва Пеевски, нашата смята, че е чист като ангел


Василев: Чужда прокуратура разследва Пеевски, нашата смята, че е чист като ангел
Снимка:

2228

"Имаме достатъчно доказателства, които са предоставени на външни разследващи институции, които вярвам, че ще стигнат до истината за внезапното забогатяване на Делян Пеевски, който до 2013 г. има една декларация за не знам колко хиляди лева, а сега е най-успелия бизнесмен в България". Това заяви "банкерът в изгнание Цветан Василев.

"Пеевски чрез фиктивни операции на покупко-продажба на активи изнася активите си към една компания, регистрирана в Дубай, а вкарва всякакви мръсни пари като доказан доход на себе си и на семейството си в България. За това работи външна прокуратура, защото българската смята, че той е чист като ангел", добави още Василев. По думите му обществото тепърва има да научава неща за работата на „двата клана“. Той посочи и че е поискал през септември да бъде разпитан по телемост, но му било отказано.

Нека новоизбраният президент Румен Радев разсекрети стенограмите от заседанията при Росен Плевнелиев за КТБ, за да стане ясно кой какви позиции е заемал. призова Василев в интервю пред BIT. Причината - от тези стенограми си личало всичко за политическите партии по отношение на "обира на века" в България.

Според Василев всичко случило се с КТБ се дължало на това, че той не искал да прехвърля бизнеса си. "Понеже нямаше друго основание да ме арестуват, измислиха и прословутия заговор за убийството на Пеевски. Хем да ме арестуват, хем да влязат вътре в офисите – за да предизвикат паника“, коментира банкерът.

"Бойко Борисов обещаваше, че ще спаси КТБ през целия период след падането на банката. Беше ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори и неговото условие беше да спечели изборите, за да спаси банката. Точно за това работех активно, сформира се консорциум с виенска консултантска компания и партньорите от Оман, които бяха водещи в този консорциум. Бяха направени предложения за спасяване на банката, основните активи бяха свободни от всякакви обременености. Нищо не е искал. Нито той е поставял условия, нито аз", разказа Цветан Василев в специално интервю за Сашо Диков.

"Моето условие беше да се спаси банката. Тогава нито имахме цесии, част от активите преминаха в чужди ръце на много подценена стойност. Искров беше на ръчно управление на прокуратурата и Пеевски. Очевидно той никога не е изказвал своето собствено мнение. Дори сигналът от прословутата пресконференция на Иван Искров от 11 юли 2014 г. едва ли е писан от него. За Искров, и за Димитър Костов, и за Нели Кордовска – много неща ще излизат наяве сега", подчерта банкерът.

"В България хората – бизнеселита и политиците, се държат в подчинение с компромати. Дали те са свързани с вземане и даване на пари или с нещо друго, но това е водещото“, категоричен е Василев, който обяви, че не знае "с какво държат" главния прокурор Сотир Цацаров. И отрече, че той самият е действал така, като изтъкна, че моралът му му пречел.

Банкерът сподели и, че можел още преди две години да замине за ЮАР, но не го направил, защото не се чувствал виновен и искал да го докаже.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички