Захариева иска среща на български и кипърски експерти заради случая "Олимпик"


Захариева иска среща на български и кипърски експерти заради случая "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

2822

Министърът на външните работи Екатерина Захариева поиска незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство. Поводът е изпадането в несъстоятелност на кипърския застраховател "Олимпик", който имаше и офиси у нас. Стотици хиляди българи се оказаха жертви на фалита.

По-рано днес Захариева се срещна с посланика на Кипър в България Мариос Кундуридес.

„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията. Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок", каза министър Захариева, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Вицепремиерът информира своя събеседник, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани. „Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му“, допълни Екатерина Захариева. Указания в този смисъл българският външен министър даде по-рано днес и на българското посолство в Кипър.

На разговора в Министерството на външните работи присъства и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. „Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос“, заяви той.

„Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие. Това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо“, подчерта Захариева.

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е от изключителна важност какъв точно е статусът на ЗК "Олимпик" в момента, защото официално няма потвърждение от кипърското финансово министерство каква ще е процедурата оттук-нататък. Хипотезите са две - "Олимпик" спира работа поради несъстоятелност или поради някаква друга причина. Как клиентите биха могли да получат парите си прочетете ТУК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички