Законодателят е виновен за хаоса с "Олимпик", заяви адвокат


Законодателят е виновен за хаоса с "Олимпик", заяви адвокат
Снимка: БГНЕС

2222

Основният пропуск, допуснал хиляди хора да останат без валидни застраховки "Гражданска отговорност", е на законодателя – не може регулатор да оперира без да има правомощия. Това обясни Николай Димитров, адвокат по застрахователно право по повод казуса с фалиралото дружество "Олимпик".

По думите му не може в нормативния акт, според който работи КФН, да няма предвиден надзор над клонове на чужди застрахователни компании и според него умишлено не са дадени тези права. От друга страна, ако КФН работи извън правомощията си, това е произвол, допълни още Димитров в интервю за bTV.

Според официалното съобщение на Гаранционния фонд на България за случая: "Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) дейността на застрахователи от други държави от ЕС, които извършват дейност в България при правото на установяване". А според Договора за създаване на ЕС под "право на установяване" се разбира “правото на предприемане на дейност от самонаето лице, както и създаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при условията, предвидени от нейните закони за собствените ѝ граждани и предприятия" (чл. 49 във връзка с чл. 54).

Юристът е категоричен, че са нарушени правата на потребителите, а КФН е трябвало да се самосезира, след като "Олимпик" е имала ръст в сегмента, който не е пропорционален на изплатените обезщетения.

Според Европейската комисия платец трябва да е фондът по местоживеене – българския гаранционен фонд, а след това той да урежда отношенията си с кипърския гаранционен фонд.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички