Българо-виетнамските отношения ще бъдат насочени в развитие на нови производства


Българо-виетнамските отношения ще бъдат насочени в развитие на нови производства
Снимка: Министерство на икономиката

1646

Българската страна високо цени присъствието на виетнамските фирми в България. Ние имаме потенциал да привлечем инвестиции в редица сектори, в които имаме традиционни предимства и повишена конкурентоспособност. Това са отрасли като машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаването на индустриални зони и високотехнологични паркове.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на виетнамско-български бизнес форум в град Хошимин, СР Виетнам, предадоха от пресцентърът на МИ.

Лукарски запозна потенциалните виетнамски инвеститори с възможностите в България като изтъкна редица макроикономически показатели и географското местоположение на страната ни като транзитен център, свързващ Европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия.

“С инвестиционната ни политика предвиждаме специални мерки за стимулиране на инвеститорите, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите“, каза министърът.

Той подчерта, че тези мерки включват ускорени административни услуги, възможност за придобиване на имоти държавна или общинска собственост при преференциални условия, информира БГНЕС.

По време на форума Лукарски изтъкна, че двустранната търговия все още не съответства на възможностите на двете страни. По думите му българските компании имат потенциал да представят качествени и конкурентни стоки и услуги на виетнамския пазар, като продукти на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителната и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, селскостопанска продукция и техника. Той подчерта, че Министерство на икономиката ще подкрепи всяка инициатива за обмен на бизнес посещения и делегации, както и провеждане на бизнес форуми между двете страни.

През 2015 г. стокообменът между България и Виетнам е в размер на 93 млн. щ.д., като износът на България възлиза на 43 млн. щ.д., а вносът от Виетнам се равнява на 50 млн. щ.д. През първите седем месеца на 2016 г. двустранният търговски оборот достига 61 млн. щ.д., от които българският износ е на стойност 35 млн. щ.д., а вносът от Виетнам - 26 млн. щ.д.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички