„Джи Пи Груп“ прави пречиствателната станция на Чирпан за 11,5 млн. лв.


„Джи Пи Груп“ прави пречиствателната станция на Чирпан за 11,5 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

4960

„Джи Пи Груп“ си спечели нова поръчка в консорциум за 11,5 млн. лв. в Чирпан. Това стана точно шест дни след като подписа договора за тунел „Железница“ на АМ „Струма“ с АПИ на стойност 185 млн. лв.

Новият договор на фирмата, която бе уличена като част от аферата „Джи Пи Гейт“, е за проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води и довеждащи колектори в град Чирпан. 

В надпреварата за общинския обект дружеството е в консорциум „Аква Еко Чирпан“ заедно с фирма „Дева транс“ ООД.

По-интересно е обаче какво става в хода на процедурата за чирпанската ПСОВ.

Тя е била спряна за цели осем месеца с жалби от три фирми – „Си Билд България“ ЕООД, „Профпроект България“ ЕООД и „Пътна маркировка“ ЕООД. Нито една от тях не е участвала с оферта за обекта.  Но за сметка на това е обжалвана и пред Комисията за защита на конкуренцията, и пред Върховния административен съд.

Поръчката е открита през януари месец м.г. Офертите е трябвало да се подадат най-късно на 19 февруари, а жалбите са подадени на 15-ти, 16-ти и 19-ти февруари.

Интересно е и кой стои зад тези три фирми, защото сякаш единствена цел на обжалването е да се печели време за действително заинтересованите от поръчката.

Едноличен собственик на „Профпроект България“, която пред двете инстанции поддържа протеста си срещу процедурата на община Чирпан, е Симона Петрова Дачева. Собственик на същата фирма до октомври  2015 година е Петър Елен Петров, който има регистрирани на адреса на „Джи Пи Груп“ дружества – София, бул. Черни връх 59А.

„Профпроект България“ пък е регистрирана на същия софийски адрес, на който е друга еднолична фирма на Петър Елен Петров – „Европрограмконсулт“. И по нейната, и по другите две жалби КЗК не е образувала производство. „Профпроект“ обаче е обжалвала отказа и пред Върховния административен съд, където не е платила държавната такса за делото и жалбата е оставена без разглеждане. Всичко това обаче коства 8 месеца забавяне на поръчката.

Предишен собственик на другата обжалваща фирма – „Си Билд България“, е „Трейс Груп Холд“, а предишното й наименование е „Трейс Своге“.  

„Пътна маркировка“ ЕООД е третото дружество, което подава жалба срещу поръчката.  Тя е де юре собственост на 56-годишния Живко Жеков от Стара Загора с два лева капитал.

Зад нея обаче стои небезизвестният в строителния бранш Сашо Желязков, чиято фирма „Пътпроект“ – Стара Загора, стана скандално известна с прекратени договори по европрограми заради неизпълнение. По информация от собственика и неговия адвокат Желязков е взел пълномощно от Жеков и така се разпорежда с фирмата. И понеже само за три месеца – от януари до март 2018-ма месец никому неизвестната фирма бе блокирала обществени поръчки за над 76 млн. лв.Actualno.com попита тогава Жеков защо го прави.

Живко Жеков отговори, че няма нищо общо със спрените поръчки и че е дал пълномощно на Сашо Желязков. Каза също, че е предал оперативното ръководство на друг човек и той не се занимава с фирмата си и помоли за повече подробности да се свържем с неговия адвокат.

"Така се получава, понеже има пробойни в законодателството. Аз съм подготвил документите на Живко Жеков да регистрира фирмата. А лицето Сашо Петров Желязков - небезизвестно в цяла България, се снабдява от него с пълномощно за "Пътна маркировка". Всеки нотариус в Стара Загора отказва да прати нотариална покана до него, за да унищожи пълномощното. Те се оттеглят двустранно, това не е едностранен акт. Адресатът трябва да знае, че са оттеглени пълномощните, но никой не може да му връчва на Сашо Желязков писма по понятни причини - той е над държавата. И ние не можем да спрем тази въртележка, с която той злоупотребява с това пълномощно за представителство на фирмата“, посочи адвокатът на Живко Жеков.

Във файловете на фирмата, публикувани в сайта на Търговския регистър (ТР), е останала следа от Сашо Желязков.

Името на Желязков е вписано като подател в ТР на документите на "Пътна маркировка" за внесена държавна такса, декларация за истинността на заявените обстоятелства, протокол от редовно общо събрание, годишен финансов отчет.

Адвокатът обясни, че пълномощното е издадено през юни или юли месец 2017 г. Първоначалната уговорка с Живко била строителният предприемач да купи тази фирма от него, но впоследствие се отказал от намерението си.  Посъветва ни да пишем, че е направена злоупотреба с пълномощно.

„Тази фирма е спряна, тя не работи, тя няма дейност и не е имала. Гаврата е голяма, защото не искат да връчват нотариални покани. Тоест, ние не можем да изпратим до него уведомление, че се оттегляме от пълномощието", обясни юристът. Той поясни, че Жеков бил подведен от Сашо Желязков, изразявайки желанието да купи фирмата му. Обяснил, че всичките му фирми са запорирани и го помолил за пълномощно, с което да оперира, защото имал да храни работници.

Той не пожела да бъде съобщено името му, защото се страхувал за себе си и своето семейство.

Тогава адвокатът на Жеков каза, че са изпратили писма до АПИ, АОП и КЗК да уведомят институциите, че фирма "Пътна маркировка" не е подавала жалба срещу обществена поръчка.

Справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията показва, че последната жалба, входирана от „Пътна маркировка“, е с дата от 27 март миналата година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички