Инвестират 5,5 млн. лева в една от най-големите мелници в България


Инвестират 5,5 млн. лева в една от най-големите мелници в България
Снимка:

9189

Една от най-големите и модерни мелници не само у нас, а и на Балканския полуостров – София Мел, навършва 30 години. В следващите две години мелничарската група ГудМилс България планира инвестиции на стойност 5,5 млн. лева в производствения парк. Парите ще се използват за обновяване на системите, технологиите и оборудването, както и за други проекти. Това съобщи на пресконференция в столицата търговският директор на ГудМилс България Илия Великов.

Фабриката в София е създадена през 1986 г. с решение на Министерски съвет и е изцяло държавна собственост до 1996 г., когато се предлага за приватизация и се преобразува в ЕАД. През 2000 г. мажоритарният пакет от акции е придобит от гръцкия мелничарски холдинг Лулис Груп, който преименува завода на „София Мел“. През май 2009 г. австрийското дружество LLIEuromills придобива 100% от капитала на дружеството и три години по-късно едноличният собственик на капитала се преименува на GoodMillsGroup. Именно тогава мелницата става ГудМилс България ЕАД.

„София Мел“ има близо 60% пазарен дял от продаваните брашна в България, а разпознаваемостта на марката е 99%.

В портфолиото на марката има продукти както за индустрията, така и за крайния потребител. В дните преди Великден особено популярно е брашното за козунаци. На всеки пакет от различните видове брашно има и рецепти, които са предварително изпробвани от технолозите в лабораторията на дружеството. Специални фокус групи също тестват продуктите и чак след това те се пускат на пазара.

Производственият парк на ГудМилс България ЕООД е разположен на площ 50 000 кв.м. и се състои от три независими линии за смилане с обща производителност 750 тона зърно на денонощие. Служителите наброяват 100 души.

Компанията е създала и земеделска програма с цел подпомагане на българските фермери. Всяка година тя предоставя 300 тона висококачествени семена на земеделци от районите на София, Враца, Монтана, Кнежа и Плевен, а след това изкупува получената от тях реколта.

Самата мелничарска група ГудМилс е представена в 7 европейски държави – България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша и Чехия. Притежава 25 мелници, които преработват над 2.7 млн.т. зърно и генерират около 1.6 млрд. лв. оборот на година.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички