Как да изберем ключалка?


Как да изберем ключалка?
Снимка: iStock

1876

Озовавате се пред заключената врата на апартамента си без ключове посред нощ? Или сте загубили ключа от връзката? Преди да търсите аварийни ключари, опитайте се сами да отворите ключалката. Най-разпространеният тип брави за дома и офиса е щифтовата цилиндрична брава, която може да се отвори сравнително лесно с кука, която може да се направи от наличните инструменти.

Въпреки че процесът е лесен, избирането на ключалка изисква много търпение.

1. Разберете как работи вашият механизъм. Ключалката с щифтов цилиндър се състои от цилиндър, който се върти в корпуса си. Когато ключалката е затворена, цилиндърът се заключва на място с поредица от щифтове, разделени на две. Горната част на щифта във всяка двойка преминава през цилиндъра и през тялото, предотвратявайки завъртането на цилиндъра. Когато е поставен правилният ключ, щифтовете се придвижват нагоре до точно положение, при което горната част на щифтовете вече не пречи на цилиндъра да се завърти и ключалката може да се отвори.

Обърнете внимание на петте щифта от две части. Жълтите щифтове минават през цилиндъра и сребърния корпус около него. Пружините държат щифтовете на място.

Когато се постави правилният ключ, жлебовете и зъбците на ключа избутват щифтовете в правилната позиция, в която жълтите щифтове са изцяло извън цилиндъра, позволявайки му да се завърти и по този начин да се отвори ключалката.

2. Купете комплект ключалка. Всяка ключалка служи за различна цел. Обтегачът служи за оказване на натиск върху цилиндъра при завъртане. Професионални ключалки и обтегачи могат да бъдат закупени в комплект.

3. Поставете обтегача в дъното на ключалката.

4. Определете в каква посока трябва да се върти цилиндърът, за да се отвори. Ако използвате ключалката често, трябва да знаете в каква посока се върти. Ако не знаете, тогава първо опитайте по часовниковата стрелка и след това обратно на часовниковата стрелка. Отначало цилиндърът ще се завърти буквално с няколко милиметра, докато спре. Опитайте се да усетите колко стабилно е спрял цилиндърът. Ако цилиндърът се завърти в грешна посока, той рязко и здраво ще спре, но ако цилиндърът се завърти в правилната посока, тогава ще почувствате свободно завъртане.

Някои брави, особено катинарите, се отварят независимо от посоката на въртене на цилиндъра.

5. Затегнете леко обтегача в правилната посока и задръжте. Напрежението на въртящия механизъм може да варира. Започнете с малко натиск.

6. Натиснете надолу ударения щифт с достатъчно натиск, за да надвишите налягането на пружината. Не забравяйте, че щифтът е от две части. Вашата задача е да избутате горната половина на щифта напълно от цилиндъра. След като спрете да натискате щифта, долната част трябва да се върне в първоначалното си положение, а горната, благодарение на опъването с втория главен ключ, трябва да щракне на място и остава в тялото. Трябва да чуете леко щракване, когато горният щифт удря повърхността на цилиндъра, докато пада.

7. Докато държите обтегача, повторете последните две стъпки с останалите щифтове. Задържането на обтегача е много важно, в противен случай „поставените на място“ горни щифтове ще паднат в цилиндъра и ще трябва да започнете отначало.

8. Завъртете цилиндъра с обтегача докрай и отворете ключалката. След като всички горни щифтове са „на място“, можете да завъртите цилиндъра и да отворите ключалката.

Още от Полезно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички