Кои са най-рисковите продукти в България, ако съдим по подадените сигнали?


Кои са най-рисковите продукти в България, ако съдим по подадените сигнали?
Снимка: Pixabay

2723

Електронни цигари и течности-пълнители за тях – България е подала най-много сигнали за нередности в Европейската система за известяване за рискови продукти, която действа чрез портала Safety Gate, за такива продукти, пише в. "Сега". Подобно на нас е положението и в Ирландия. Safety Gate обаче е само за продукти, които не са хранителни стоки.

Обикновено проблемите са свързани с недостатъчна информация - липсват указания за употреба, не се посочват рисковете, не е ясно каква доза никотин поглъща пушачът и т.н. Някои от електронните цигари за еднократна употреба са с резервоари, по-големи от стандартния капацитет. А част от течностите за зареждане на е-устройствата са с неприемлив химически състав. Повечето изделия за пушачи са с произход Китай.

ОЩЕ по темата: Каква течност за електронни цигари да избера?

Само че в Safety Gate не електронните цигари са големият проблем в Европа. Детски играчки, коли и мотори са на челните места по сигнали. Най-често докладваният риск е за вредни химикали в изделията - най-вече в парфюми и кремове, но също и в метални накити и дори в играчките - някои съдържат отровните фталати.  

Детските стоки крият и опасности от нараняване или задавяне - например шнурове на детски суичъри, блузи и рокли, които могат да се усучат около врата, или пък декоративни камъчета, които лесно падат и детето може да ги лапне. Доста от сигналите от България са за бебешки стоки – биберони, шишета за мляко, колички, столчета и др.

Брюксел прикани платформите за електронна търговия доброволно да свалят оферти за стоки, идентифицирани като рискови на Safety Gate. Вече има 11 онлайн платформи, подписали споразумение за сътрудничество със сейфти гейт - сред тях са eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay и др.

ОЩЕ по темата: Дървени играчки - безопасни ли са за децата

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички