КЗП: Нарушителите от кампанията за миналогодишната учебна година са си взели поука


КЗП: Нарушителите от кампанията за миналогодишната учебна година са си взели поука
Снимка: КЗП

2715

До момента имаме по-скоро спорадични нарушения, включително и нелоялни търговски практики. Не бих казал, че са повече от 10-20 случая. Това може да звучи малко, но нека приемем, че е и оптимистична тенденция. След като миналата година санкционирахме тези, които си бяха позволили да спекулират на гърба на родителите, през тази година констатираме, че същите те са привели своето поведение в съответствие с изискванията на законодателството. Резултатите от нашата дейност показват, че превенцията е не по-малко важна по отношение спада на нарушенията. Кампаниите имат ефект и нашият апел към търговците е да си „опичат акъла” и да бъдат лоялни към потребителите“, каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите в „Денят започва” на БНТ.

Както беше обявено по-рано, в началото на септември КЗП стратира активни проверки на стоки за ученика в търговската мрежа на територията на цялата страна и в онлайн пространството.

„Следим пазара внимателно и обръщаме особено внимание на стоките, които непосредствено са свързани с учебния процес. Поставяме акцент на бележниците и личните карти. Миналата година имаше едно фрапантно нарушение, което ние хванахме навреме, за да можем да предотвратим повече родители да бъдат измамени. Търговците ги принуждаваха да закупуват ученическите документи – бележниците и личните карти, в комплект с подвързия, което вдигаше многократно техните цени. Действително това не се усещаше много на фона на всички останали разходи за подготовката на ученика, но все пак е една нерегламентирана печалба, която беше за сметка на нас потребителите”, коментира Маргаритов.

Той подчерта, че инспекторите следят за същото нарушение и при тазгодишната кампания. Проверяващите обръщат специално внимание на това да не се продават стари бележници.

„Освен, че бележниците са година за година отделни, сега има и една съществена промяна. Тя произтича от новото законодателство в тази област – знаете, вече няма забележки за учениците, а отзиви и информация. Така, че тук въпросът не е само дали ще си купите стар бележник, в който все пак могат да пишат оценки на вашето дете, а е свързано със съобразяване с новите правила”, добави председателят на КЗП.

Маргаритов обясни, че когато инспекторите установят предлагане на стари бележници, издават задължителни предписания за преустановяване на тази практика.

„Най-важното не е да се стигне до тежка глоба, а всички родители да имат възможност да си закупят от новите бележници, да напазаруват това, което трябва, без да има нарушения и без да бъдат ударени по джоба”, каза още ръководителят на контролния орган.

Другите акценти в тематичната кампания на КЗП са принадлежностите за училище – раници, несесери, моливници, дрехите и облеклата. Също така инспектиращите изискват от търговците документи за стоки, обявени като ортопедични и анатомични, за да се докаже дали отговарят на изискванията за такива.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички