КЗП: Родителите да внимават при онлайн покупки на ученически пособия


КЗП: Родителите да внимават при онлайн покупки на ученически пособия
Снимка:

3018

Родителите да бъдат особено внимателни, когато онлайн магазини им предлагат да закупят в комплект набор от ученически принадлежности. Това предупреди днес Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в студио на ТВ+.

При пазаруването от онлайн магазин е най-лесно да бъде отвлечено вниманието на родителя с каталога от всички стоки, които трябва да закупи. Той може да реши да избере всичко необходимо при подготвянето на детето за първия учебен ден, става една значителна сума, в която често не обръща внимание какво точно е сборувано. Именно тук, незабележимо, се прокрадва нелоялната практика. Тя се изразява в това, че съгласно анонса ще ви бъде по-евтино да направите този комплект, но всъщност може да се окаже, че има доста по-изгодни оферти при закупуване на всеки от артикулите от различни места”, обясни Маргаритов.

За подобни нелоялни практики при първоначално нарушение по закон санкциите могат да стигнат до 30 000 лв., а при повторно – до 50 000 лв.

Ръководителят на институцията потвърди, че в момента инспекторите активно проверяват достоверността на анонсите за изключително изгодни оферти или за преимуществени качества на богатата палитра от стоки за ученика, включително раници и облекла.

„Има анонси, че раницата е ортопедична, анатомична, че тя подкрепя детето и независимо от това, че може да е малко по-тежка, няма да се стигне до увреждания и гръбначни изкривявания. Това са послания, които трябва да бъдат безспорно доказани – с документи от различни служби и лаборатории, които удостоверяват, че тези продукти действително имат такъв ефект върху здравето, особено, когато говорим за деца”, даде пример председателят на КЗП.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички