Ще има проектозакон за таван не на цените, а за надценките на храните


Ще има проектозакон за таван не на цените, а за надценките на храните
Снимка: ElasticComputeFarm / Pixabay

3164

Служебното министерство на икономиката ще предложи за обществено обсъждане специален проектозакон относно таван за надценки на хранителните стоки в първия ден след изборите - 3 април. Съответно, от новия парламент зависи дали ще го одобри или не.

По думите на служебния икономически министър Никола Стоянов пред Националната телевизия, в законопроекта ще има формула за минимални надценки на един или два артикула - като например да има надценка само за един или два кашкавала с 10% от предлагани общо няколко марки - 5, 10 или 20.

Проектозаконът предвижда лимитът за надценката да е само за големи търговци на дребно - с обороти над 30 млн. лева годишно. По данни на икономическото министерство такива у нас са около 30 компании - основно големите международни търговски вериги и местни вериги с обекти в градовете. "По този начин, от една страна, ще осигурим поносими цени на храните за гражданите, но от друга страна, минимално ще изкривим пазара, защото ние съзнаваме, че всяка намеса на държавата изкривява пазара", призна Никола Стоянов.

Търговските вериги обаче държат само 30% от продажбите на храни, а 70% са средни и малки търговци на дребно. И политиката на големите вериги е различна спрямо тази на по-малките играчи на пазара - първите гледат към оборота, докато вторите гледат като първа мярка да вдигнат цените в опит да удържат.

ОЩЕ по темата: Председателят на КЗК се оплака, че комисията не може да хване търговските вериги в картел

Служебният министър не уточни какво се разбира под надценка и как законът ще третира различните разходи на търговеца. От анонса на министър Стоянов е видно, че служебният кабинет просто имитира, че се опитва да бори проблем, който всъщност се решава от механизмите на пазара, коментира в. "Сега".

"Закон за таван на надценките е абсурдна и вредна идея, защото счупва целия пазарен механизъм и договаряне", коментира икономистът Лъчезар Богданов. Според него такава мярка ще изгони по-евтините доставчици, каквито са всички нови производители и търговци. Те, за да влязат на пазара и да привлекат вниманието на потребителите, предлагат по-ниска цена. В момента, в който се сложи таван на надценката, на практика тези евтини стоки ще поскъпнат и ще спечелят по-скъпите търговци, посочва Богданов.

ОЩЕ по темата: Държавата ще наблюдава цените на храните чрез сайт

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички