Държавата ще наблюдава цените на храните чрез сайт


Държавата ще наблюдава цените на храните чрез сайт
Снимка: iStock

3171

Държавен сайт ще ни информира колко са високи цените на храните. На адрес www.foodprice.bg ще бъдат показвани цените на вносител, цените на едро, цените на дребно, но няма да бъдат включвани промоциите. Те ще могат да се сравняват и с цените в 7 европейски държави.

Ще има и секция за контролна дейност, където ще могат да се открият резултатите от проверките. Също така чрез сайта потребителите ще могат да подават оплаквания и сигнали към компетентните институции.

Министърът на икономиката Никола Стоянов и министърът на земеделието Явор Гечев представиха сайта в Министерския. съвет. Заедно с поддръжката за година той струва 30 хиляди лева.

"Надяваме се това да е една инициатива, която да бъде продължена от следващото редовно правителство", коментира министърът на икономиката Никола Стоянов.

"Диалогът с търговските вериги не е спирал. Има предварително заявен интерес от тяхна страна и те да ни партнират в попълването на данните на този сайт. Вече са готови указания как търговец на дребно, който има желание, може да участва и да качва собствените си цени на сайта“, добави още той.

КЗК погна големите търговски вериги заради цените

Над 1.5 милиона лева са глобите към търговците, коментира още министърът. Стана ясно, че при глобените търговци е установено съмнение за нелоялни търговски практики. Министърът заяви, че ще очаква сигнали от потребители, тъй като по думите му те са „най-големият съюзник“ на държавата.

"Свиках Междуведомствена работна група, която да работи в две основни направления. Едното е закон за надценките на хранителните стоки. Това ще е един закон с ограничено действие във времето и втората основна насока ще бъде преглед на законодателството в ЕС по отношение на търговията с храни", заяви министърът на икономиката. Той уточни, че крайната цел е да се върви към изработване на Закон за търговията с храни.

"Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода като мярка срещу скъпите храни", добави министърът на земеделието Явор Гечев. "Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми", добави министърът на земеделието.

"Министерството на земеделието направи спешно социологическо проучване, което ще бъде представено идните дни. Опитали сме се да измерим извадка общественото мнение по отношение на мнението за цените, мнението за мерките, които прилагаме и съответно как разбират българските граждани целия процес и проблемите по отношение на него", каза още Гечев.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички