Веществото акриламид във вафли и бисквити вреди, ако системно се превишава дозата


Веществото акриламид във вафли и бисквити вреди, ако системно се превишава дозата
Снимка: Pixabay

4563

Вижте, изследванията от последните години показват, че това вещество (акриламид) предизвикват рак при животни, не са правени при хора. Има регламент на ЕС по въпроса, но проблемът е, че той дава препоръчителни стойности за количеството на акриламид в хранителните продукти. Това заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов във връзка с ново изследване на потребителски асоциации в ЕС относно наличието на акриламид в хранителни продукти.

Акриламидът не се влага, а се получава – при печене. В коричката на хляба може да има, призна председателят на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, а Николов уточни, че става въпрос за образуване на акриламид при над 175 градуса по Целзий. В кафето също има акриламид, защото е препечено, подчерта Кукушева. И беше категорична – не говорим за отрова!

След колко часа ще идва поръчката, ако намалим температурата, попита водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Аделина Радева. Според готвач-помощник на шеф Иван Манчев, може да се готви на около 110-120 градуса по Целзий, но това ще увеличи времето за приготвяне на храната двойно.

Проблемът е, че ако системно се превишава дозата акриламид, може да има въздействие върху здравето, настоя обаче Николов. Затова отправихме призив към ЕС да се ограничи количеството акриламид в храни, които се консумират от деца, продължи той и поиска Българската агенция по храните (БАБХ) да си обнови лабораторията, а не с конец да проверяват дали боите за яйца за Великден са опасни или не.

Според проучването на 10 потребителски организации в Европа, най-много акриламид има във вафлите и обикновените бисквити - една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Освен това, 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове - 7,7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца - 6,3%. А макар че чипсът от моркови, цвекло или пащърнак да се възприема за по-здравословен, тестовете разкриват, че съдържа почти два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120°C. Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Той се причислява към група 2А (потенциален карциноген) от ООН. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички