Уникален български IT проект отправи предизвикателство към хакерите от цял свят


Уникален български IT проект отправи предизвикателство към хакерите от цял свят
Снимка: iStock/Guliver

5178

Ако има индустрия, която се развива добре у нас в последните години, то това е тази на информационните технологии. Българските IT специалисти неведнъж са доказвали, че са сред най-добрите в света. Сега това потвърди екипът на pCloud – компания, която е създала уникален проект в областта на облачните услуги.

Компанията предлага няколко продукта. Сред тях е приложението pCloud Drive, което най-общо представлява виртуален хард диск, даващ възможност на потребителя да съхранява огромно количество информация в онлайн пространството, да има неограничен достъп до нея и да я ползва все едно е на личния му компютър.

„В днешно време средният потребител има 17 TB информация в интернет – офисни файлове, снимки, музика и т.н., а всеки ден човечеството генерира 2500 PB дигитална информация. Това създава проблеми със съхранението и достъпа. Облачните услуги предоставят решение. Специално нашата услуга позволява на хората да не са ограничени от пространството на техния хард диск“, заяви главният изпълнителен директор на pCloud Тунио Зафер на пресконференция в София днес (29 септември).

Още по-иновативна е услугата pCloud Crypto, която е за криптиране на файлове и е насочена както към масовия потребител, така и към бизнеса. Криптирането е услуга, към която прибягват много компании, банки и институции, за да се подсигурят, че данните им няма да попаднат в неподходящи ръце. Уникалното при българската услуга, за разлика от други подобни, е, че паролите за криптиране на потребителите изобщо не се качват на сървърите т.е некриптирана информация изобщо не се пази на компютъра. Само 3 компании в света могат да се похвалят с такава услуга.

„Целта на Crypto е максимална сигурност. Разработката е изцяло наша. Предвиждаме в бъдеше да направим и споделена криптография – двама души да могат да споделят една критирана папка“, сподели главният технически директор на pCloud Антон Титов.

От компанията са толкова уверени в продукта си, че отправят предизвикателство към всички хакери в света – ако някой успее да разбие Crypto, ще получи награда от 20 000 долара. „Абсолютно сигурни сме, че ще можем да издържим на всякакви атаки. Затова стартираме предизвикателство pCloud Crypto Challenge на лайф системата ни, на която са всичките ни потребители, а не както правят други компании – на тестова система“, заяви Тунио Зафер.

Собствениците на pCloud са швейцарци, но целият екип е български и централата е в София. Клиентите на компанията са над 2,5 млн. души. „Привлякохме ги за по-малко от две години съществуване. Целта ни до края на 2016 г. е да имаме 20 млн. Смятаме, че е реализуема. Сега сме на 7-о място по уеб трафик, надяваме се догодина да сме на 5-о или 6-о. Преди месец привлякохме финансиране от 3 млн.долара. Искаме да отворим офиси по цял свят. Това е доказателство, че в България можем да се състезаваме с гигантите“, каза още Зафер.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички