Две китайски фирми проявяват интерес за инвестиции в България


Две китайски фирми проявяват интерес за инвестиции в България
Снимка: МИЕ

3208

Китайската технологична компания Hengtong Optic-Electric проявява интерес за изграждането на завод за оптични кабели в България. Това стана ясно на днешната среща на ръководството на компанията с българския заместник-министър на икономиката Любен Петров в Шанхай, съобщават от пресслужбата на икономическото ведомство.

Навлизането на нашия пазар е част от стратегията на компанията експанзия на външните пазари, обясняват от китайската фирма.

Вицепрезидентът на китайската компания Анмин Гао съобщи, че започват голям инвестиционен проект за Централна и Източна Европа, като нашата страна вече е в центъра на техния интерес. Проучват се възможностите за основаване на съвместни предприятия.

От компанията заявиха по-конкретно интерес към развитието на оптична мрежа за високоскоростен интернет в селските райони, както и в енергийни мрежи. Тъй като компанията използва българска суровина за производството на своите кабели, те проучват възможността да направят такъв завод у нас. Китайската компания има 7 млрд. долара годишен оборот за миналата година.

Любен Петров запозна компанията с данъчната и инвестиционна среда в България, като посочи, че предлагаме редица облекчения за големи инвеститори. Той добави, че България насърчава развитието на индустриални зони, както и приоритетния проект София Тех Парк и покани компанията да се запознае с тези проекти.

Зам.-министърът се срещна още и с вицепрезидента на китайската компания China BBCA Group Corporation Хъ Уей. Компанията има интерес към търговия и преработка на селскостопанска продукция у нас, както и сътрудничество в научно-развойната дейност. Петров заяви, че компанията може да разчита на подкрепата на държавата за инвестиции в България.

Междувременно днес правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство в областта на туризма между българското Министерство на туризма и китайската Национална администрация по туризъм, предаде Actualno.com. В документа се посочва, че туризмът е приоритетен сектор за двете държави, като редовно ще бъдат обменяни туристическа информация и добри практики, с което да се стимулира засилването на китайския туристически поток към България.

Двете страни ще проучат и възможностите за прилагането на китайски социални програми с цел привличане на повече туристи от КНР в България, включително на хора на възраст над 65 години.

Предприятията в България и Китай ще бъдат насърчавани да инвестират в проекти, които ще подобрят туристическата им инфраструктура.да се да бъдат разработени и проекти за общи туристически маршрути и съвместни туристически продукти между България и нейните съседни държави, които ще са насочени конкретно към китайския пазар. Ще се разширят и съвместните контакти между академичните общности под формата на обмен на опит, добри практики и обучение на туристически кадри.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички