България - входът на виетнамските стоки в Европа


България - входът на виетнамските стоки в Европа
Снимка: МИЕ

3499

Нашата цел е България да се превърне във врата за виетнамските стоки към пазарите на Балканите и Европа. Това заяви министърът на индустрията и търговията на Виетнам Ву Хуин Хоанг на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Министър Хоанг е на посещение у нас с правителствена и бизнес делегация, водена от министър-председателя на Социалистическа Република Виетнам г-н Нгуен Тан Зунг, съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Лукарски от своя страна отбеляза, че Виетнам е стратегически търговско-икономически партньор за страната ни. Предвид добрите връзки и отчетения сериозен ръст в двустранния стокообмен икономическият ни министър изрази своята увереност, че посещението на виетнамската делегация ще допринесат за засилване на двустранните отношения.

Министър Хоанг поясни, че виетнамската страна има желание да засили търговско-икономическите отношения между България и Виетнам, които по негови думи имат значително по-голям потенциал. Той допълни, че определящо в този процес е изпълнението на договорения през 2013 г. Нов модел на икономическо сътрудничество между двете държави в сферите на двустранната търговия, енергетиката и туризма. "След решението за създаване на този Нов модел, предприехме редица мерки за неговото осъществяване, една от които предвиждаше внос на частично изработени виетнамски стоки в България, които да бъдат завършвани тук и представяни на българския и европейския пазар“, заяви министър Хоанг.

Лукарски изрази готовност тази концепция да бъде развита в пълния си потенциал, а конкретни възможности за нейната реализация от логистична гледна точка представляват индустриалните зони във Видин и Бургас и пристанище Варна, към които виетнамската страна проявява интерес. Той запозна министър Хоанг с потенциала на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД с оглед изграждането на производствени мощности, логистични центрове и осъществяването на търговски дейности от виетнамски фирми у нас.

Според Хоанг Виетнам може да изиграе ключова роля в засилване на двустранните търговско-икономически отношения чрез осигуряването на бърз достъп за българските стоки до пазарите в региона. Други мерки, които предвижда изпълнението на новия модел за икономическо сътрудничество включват разширяване на съвместните производства особено в сферата на хранително-вкусовата, фармацевтичната, текстилната и обувната промишленост.

Друга тема на срещата между двамата министри беше и ходът на преговорите за подписване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. Лукарски заяви, че изразената от него позиция в рамките на негови участия на заседанията на Съвета по външна търговия в ЕК е в подкрепа на успешното приключване на преговорите, което се очаква да се случи до края на лятото.

Двамата министри се съгласиха да работят за организиране на бизнес форум в Ханой в края на тази година. Планира се и провеждане на 23-тото заседание на междуправителствената смесена комисия в Ханой. 

През 2008 г. двустранният стокообмен между двете държави достигна най-високите си стойности за последните години от 99.4 млн. долара., което се дължи включително и на значителния ръст на българския износ за Виетнам през посочената година, по данни на икономическото ведомство.

През 2014 г. общият стокообмен доближи нивата от най-добрата 2008 г. с постигната стойност от 93.0 млн. долара., от които български износ за 24.9 млн. долара. За януари 2015 г. взаимната търговия е за 6.2 млн. долара, от които български износ за 2.1 млн. долара.

Реални възможности за диверсифициране на двустранната търговия между Виетнам и България има в областта на химическата промишленост, фармацевтичната промишленост чрез повишаване на българския износ на лекарства и инвестиции в изграждането на производствени мощности на територията на Виетнам; леката промишленост и по-конкретно съвместно производство и износ на естествена коприна, производство на тютюневи изделия и др., както и в сферата на селското стопанство чрез доставка и проектиране на оборудване и системи за напояване; износ на български вина, хранителни продукти, селскостопанска продукция и техника, етерични масла и др. Виетнам от своя страна може да внася ориз, замразени морски продукти, кафе, каучук, черен пипер, чай и др., съобщават от МИЕ.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички