Василева и Павлова подписаха договор за ВиК сектора


Василева и Павлова подписаха договор за ВиК сектора
Снимка: БГНЕС

2085

Ивелина Василева и Лиляна Павлова подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК“ на стойност почти 60 млн. лв. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ и точната му стойност е 59 194 263,78 лв, съобщава БГНЕС. 

Регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че реформата във ВиК сектора се очаква от много години. „ВиК секторът се нуждае от инвестиции, но трябва да имаме добра инфраструктура за тези инвестиции. Крайната цел е подобряване на услугата, която предоставяме на гражданите. Ще имаме ангажимент в следващите 42 месеца да завършим стъпките във ВиК реформата и да подготвим реализацията на проекти”, обеща Павлова.

Тя поясни, че реформата се крепи на 3 стълба, сред които това, че цялата ВиК инфраструктура трябва да е публична собственост. Трите стълба вече са изпълнени, каза Павлова.

„Имаме стратегия за развитие на сектора, решение за това активите да са публични, имаме изработени и мастър планове, но дяволът е в детайлите. Сега са последните стъпки, за да кажем, че реформата е завършена”, уточни регионалният министър.

Павлова съобщи, че от 28 области, в 16 от тях има консолидирани дружества и избран един ВиК оператор. Има 8 области, които са заявили готовност за сключване на договор. 242 общини са преминали процеса на консолидация. Има 4 области- Благоевград, Ловеч, Пазарджик и Кюстендил, за които този процес не е приключил. Това са областите, които няма да могат да кандидатстват по ОП „Околна среда”, докато не минат процеса по консолидация за единен ВиК оператор. Тези, които не са част от реформата във ВиК няма да получават средства за инвестиции на водната инфраструктура, заяви Павлова.

За 14 от областите, които са били консолидирани е направена обществена поръчка и са избрани инвеститори. До края на 2017 г. се очаква да има регионални прединвестиционни проучвания.

Лиляна Павлова поясни, че новото в този програмен период е, че бенефициенти няма да бъдат общините по ОП „Околна среда”, а ВиК операторите, които ще носят отговорност за реализация на проектите. Според Павлова, ако реформата и проектите завършат 2018 г. ще е огромен успех.

Освен това част от реформата е и изграждане на пречиствателни станции.

От своя страна екоминистърът Ивелина Василева заяви, че настоящият договор е ключов по ОП „Околна среда”, който е и първият договор, който се подписва по новата програма. „Той дава основата за едни проекти, базирани на разумно планиране, чиято цел е ВиК секторът да се превърне в устойчив. Успехът на настоящия проект е нужен за ОП „Околна среда”, уточни още Василева.

Вицепремиерът Томислав Дончев, пък коментира, че въвеждането на реформи се е превърнало в универсален измерител на публичните политики, които прави всеки. „В реформата във ВиК сектора се движим с темпове, с които искаме. Качеството, достъпността и цената на тази услуга е нещо, до което всеки гражданин се докосва всеки ден. Тази реформа изобщо не е лесна, подчерта Дончев.

Той съобщи, че до средата на тази година ще бъдат отворени процедури по оперативните програми на стойност 3 млрд. лв. До края на 2016 г. амбицията ни е обемът плащания, осъществен в страната да е не по-малко от 4 млрд. лв., убеден е Дончев, като добави, че ще се следва принципът пари срещу реформи.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички