11 км от пътя Асеновград - Пловдив стават магистрала


11 км от пътя Асеновград - Пловдив стават магистрала
Снимка: БГНЕС

7298

Още през 1982 година пътят Пловдив - Асеновград е планиран като магистрала, но по забравени вече причини е построено само едно платно. От днес най-сетне пътят, който е на четвърто място в черната класация на опасните трасета в страната, започва своето преобразяване, предаде БГНЕС.

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бе направена първата символична копка за новото платно, а краят на ремонта е предвиден след 15 месеца. Още от 2009 година е започнало отчуждаването на терените, което ще позволи изграждането на ново 9 м платно, рехабилитация на сега съществуващото, две аварийни ленти отстрани и 2 м разделителна ивица между двете платна.

По пътя ще има две кръгови кръстовища- при разклона за село Крумово и летище Пловдив и при разклона за Куклен край КЦМ. Ще се изградят и няколко локални пътя до големите обекти по трасето.

За министър Нанков това е един от най- смислените проекти по Оперативна програма " Региони в растеж". Пътят е особено важен, защото свързва не само двата града, но и Смолянска област, която иначе е изолирана от страната. Натовареното движение, неразумните изпреварвания, несъобразената скорост по този път станаха причина той да бъде наричан "път- убиец". Само за последните пет години в близо 11 км отсечка, която сега ще се ремонтира, са станали 396 катастрофи, при които са загинали седем и са ранени 117 души.

Трасето от Пловдив до Асеновград е дълго 22 км, обект на проекта е разстоянието от Околовръстното шосе на Пловдив до кръговото кръстовище в началото на Асеновград. Стойността на проекта е 25 млн лв, финансирането е 85% европейско, останалата сума- около 4 млн лв, национално. При откриването днес министър Нанков спомена и следващ голям обект наблизо- пътя Пловдив - Кърджали.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички