3000 машини ще чистят пътищата у нас от снега


3000 машини ще чистят пътищата у нас от снега
Снимка: БГНЕС

2085

Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози. Директорите на пътните управления следят предвижданията на метеоролозите по райони и са готови да предприемат необходимите действия за обработка на настилките и по-рано, ако се налага. Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от АПИ предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно. Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави. Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга. Отделно използването на синтетичните противозамръзващи реагенти е забранено по пътища минаващи близо до вододайни зони, а също така и около природни резервати.

По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лв., пише "Монитор".

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че има пари колкото са необходими. „Надяваме се зимата да не е толкова тежка, за да се спести ресурс за пътни ремонти“, коментира министърът. "Още от сряда предупреждавахме, че положението ще бъде тежко в старопланинските проходи. По пътищата над 70% от спрените автомобили бяха с летни гуми. Необходимо е по-сериозно разбиране и култура на българските шофьори, коментира ситуацията с първия сняг той.

Според правилата на пътната агенция, пътят от Враца за Оряхово например, при силен сняг трябва да бъде проходим при зимни условия до 2 часа след спиране на валежа със снежна покривка до 3 см, също като магистралите. При същите обстоятелства пътуващите по шосето от Варна за Добрич биха чакали пътят пред тях да се изчисти за 3 часа и върху него да има не повече от 5 см. На подобен режим са почти всички пътища в Южна Добруджа и Лудогорието, като причина за забавянето там са силните ветрове. Поначало при виелица снегорините не се пускат да чистят, освен ако няма закъсали хора в автомобилите си на пътя.

Спрямо изискванията за почистване пътищата са разделени на четири групи, според трафика. Така максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на шосетата до постигане на изискванията, за ниво А е 2 часа, за Б – 3 часа, за В – 5 часа, и Г - 8 часа.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички