Автомобилистите искат превъртането на километражи да се криминализира


Автомобилистите искат превъртането на километражи да се криминализира
Снимка: БГНЕС

2650

Превъртането на километражи да бъде окачествено като престъпно деяние - това искат от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Те настояват да бъде забранена дейността на фирми, които предлагат услуги за намаляване на показанията и така манипулират реалния пробег на колите.

От СБА предлагат в кратък срок тази мярка да бъде разписана и предложена в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. Посочват, че има европейска директива, свързана с проблема, която предстои да влезе в сила през май 2018 г. И настояват тя да бъде транспонирана и в българското законодателство.

"Манипулираните километражи на автомобили втора ръка в България не са непознат феномен. Всички знаем, че автотърговците често прибягват до тази практика. Трябва да имаме предвид, че над 70% от регистрираните МПС в България са на възраст от 10 до 20-годишни, като делът на закупените нови автомобили е много малък", се казва в съобщение на СБА до медиите.

Автомобилистите изтъкват, че в страната не е правено изследване, което да покаже реално какъв процент от автопарка е с манипулирани километражи. Дават обаче пример с Германия, където подобно проучване е показало, че всеки трети автомобил на пазара е с подправени данни за пробега. Изтъкват, че в Германия превъртането на километражи е криминално престъпления и се наказва с до 1 година затвор.

"В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили. От СБА се надяваме, че в най-скоро време и у нас ще започне публичен дебат за контрола над масовите автоизмами, които освен че бъркат в джоба на българина, оказват негативно влияние върху безопасността на движението", се казва в позицията на съюза.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички