Деца колкото за цял клас са загинали по пътищата от началото на 2018 г.


Деца колкото за цял клас са загинали по пътищата от началото на 2018 г.
Снимка: БГНЕС

2576

От началото на годината при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема пътна безопасност.

По думите му на практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата. „На тези проблеми няма бързи и универсални решения. Факт, е че ако се използват като политическо оръжие, няма как да постигнем успех. Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме , че тя е право и отговорност на всеки гражданин. Пътната безопасност е сложен комплекс от обществени отношения“, каза Маринов, цитиран от "Фокус".

"Човешки грешки са причина за 96, 5 % от катастрофите в страната", каза още той.

Броят на загиналите през 2020 в страната ни не бива да надвишава 388 души. По думите му макар през миналата година да е налице намаление на броя на загиналите в сравнение с предходните две години, все още сме далеч от тези данни. Според него инцидентите на пътя са предотвратими и от значение за това са участниците в движение и водачът. 

По думите му липсата на дисциплина, нетолерантното и агресивно поведение са проблеми, с чиито справяне трябва да се ангажират всички. „Решаването на проблема до голяма степен е зависимо от човешкия фактор. Считаме, че от критична важност е да насърчим промяна в поведението на всеки един гражданин“, каза още Маринов.

Според него едва 0,5 % от всички случаи причина са пътните условия, а техническата неправност е причина за 0, 07 % от произшествията. „Тези фактори, обаче са предмет на широка обществена дискусия“, каза той и посочи, че за това е особено важно да се работи за въвеждане на транспортна система, нетолератна към грешките.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички