Депутатите отказаха да създадат комисия за нарушенията при строежа на магистрали


Депутатите отказаха да създадат комисия за нарушенията при строежа на магистрали
Снимка: БГНЕС

2121

Народното събрание не прие предложението на БСП за създаване на комисия, която да установи пропуските и нарушенията на Агенция „Пътна инфраструктура“ при строежа на магистрали.

Проектът, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители бе подкрепен от 93 депутати, 101 бяха против и 25 се въздържаха.

Няма нищо по-естествено колегите от ГЕРБ да подкрепят Комисията за магистралите, каза преди гласуването зам.-председателят на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

Той заяви, че в последните няколко години по линия на националното финансиране и по усвояване на европейски средства са изхарчени стотици милиони левове за строителството на инфраструктурни обекти.

„Същевременно и в момента и по-назад във времето сме свидетели на множество скандали по провеждането на такъв тип дейности“, каза Бойчев.

Той посочи, че намерението е комисията да проучи всички съмнения, които има българското общество, затова че процедурите по възлагане на поръчките за строителство са опорочени, че имат предрешен победител, че огромен финансов ресурс се концентрира в малко наброй компании, както и че Законът за обществените поръчки бива заобикалян и качеството не съответства.

Целта на комисията е да се види кой носи политическата отговорност и да отговори на българския народ колко струва гордостта на ГЕРБ, каза съпартиецът му Кирил Добрев. Той припомни, че само преди една година заедно с Бойчев задали въпрос до г-жа Лиляна Павлова, впечатлени от факта, как една фирма за толкова кратко време прави пътека от обществени поръчки за 1 млрд. лв.

"Почти като успешен тотомилионер“, каза народният представител от БСП. По думите му е получил отговор от тогавашния министър да си провери сайта с обществени поръчки. „Да си събирам информацията“, отбеляза той.

Добрев каза, че почти една година след това прокуратурата и ДАНС влизат в АПИ и дават информация, че там се договарят обществени поръчки. „Кажете ми магистрала, която да не е отворена и да не е затворена след това два месеца за ремонт“, обърна се към колегите си от ГЕРБ Добрев. Според него магистралите са гордостта на кабинета „Борисов“ 1 и 2.

„Всички сме в тръпнене на очакване на „Борисов“ 3. Иска ми се "Борисов" 3 с тази гордост да продължи, защото и аз, и моето семейство, и моите деца искат да карат по хубави пътища“, каза Добрев и заяви, че комисията трябва да даде отговор на българския народ колко струва тази гордост.

От ГЕРБ реагираха остро на обвиненията на опозицията.

Нека зададем въпроса кои ще бъдат хората, които ще оценяват техническите експертизи или изслушванията, каза Ивайло Московски.

„Не приемам създаването на такава комисия, защото всяка една от политическите партии на паритетен принцип трябва да излъчи представители, от ГЕРБ не познавам експерти, може и да има, които да са пътни инженери и да имат експертиза за комисията. И от БСП не се сещам да има пътни инженери, може да има“, обясни бившият транспортен министър и допълни, че в другите парламентарни групи също не познава хора, които да са с такава професия.

Според него тази комисия в някаква степен ще обезсмисли тези контролни нива на разходване на средства. С комисията за магистралите от БСП искат да обърнат ефекта в дефект, добави Данаил Кирилов.

Нека да оставим контролните органи да си свършат работата, а не да превръщаме парламента в другарски съд, каза Теменужка Петкова.

„Не е ясно поради каква причина, какво се е случило, че искате комисия. Доколкото си спомням, папката с информацията във връзка с АМ „Струма“ изчезна по време на служебното правителство. Нищо няма да остане скрито-покрито“, обясни тя и допълни, че резултатите от проверките са публични и всеки може да се запознае с тях.

Има участъци от магистралите, където леко се чувства дискомфорт, но това са участъците, строени от кабинета „Станишев“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Всички ние сме свидетели на това, което искат да провокират колегите от ляво, да могат да бъдат забелязани, да могат да изтрият срама от загубата на тези парламентарни избори и да нямат с какво друго да се представят пред българските избиратели“, каза той.

Цветанов посочи, че управлението на ГЕРБ е изградило 300 км пътища и подчерта, че по време на управлението на ГЕРБ има намаляване на катастрофите и инцидентите по пътищата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички