Димов: Старите коли ще плащат по-високи екотакси


Димов: Старите коли ще плащат по-високи екотакси
Снимка: БГНЕС

3165

Промяната в цената на екотаксите за автомобилите е една от мерките, които предвижда държавата, като част от методите за справяне с мръсния въздух. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ненов Димов в ефира на БНТ.

За първи път се повдига темата за мръсния въздух на толкова високо ниво. Това е проблем, който е много сериозен за Европейският съюз. Това е проблем с качеството на живот, проблем на благосъстоянието. Един от основните проблеми е пренос на прах от пустините на Северна Африка. Като цяло е ясно, че това е проблем на Европа, коментира министърът. Трябва да се вземат мерки на национално и местно ниво. Трябва да се лишим от някои свои удобства, защото гражданинът е този, който е потърпевш от мръсния въздух, поясни Нено Димов.

По отношение на автомобилния парк, който в България е изключително остарял, министърът каза, че когато говорим за облекчение, ще бъде разгледана промяна на екотаксите. За новите коли се очаква тя да бъде намалена, а за по-старите тя ще бъде увеличена. Ще бъдат обхванати превозни средства, които до този момент не са обхванати. Това е една от първите заявки, чисто икономически. Ще бъдат освободени от екотакса електромобилите. Ще има много завишени изисквания към техническия преглед на старите автомобили и от гледна точка на опазването на околната среда. Това, което вече е в България, е много трудно да бъде изведено, но ключът е в контрола, стана ясно още от думите на министър Димов. Следващата стъпка е в цялата страна да стане възможно на първа регистрация да не се допускат коли, които технически не отговарят на изискванията. Това са основните линии върху който се върви.

Идеята на екостикерите е да дават информация за евростандартите на колата, като те трябва да бъдат достатъчно различими. През тези стикери ще има единна система, която държавата дава на местната власт, обясни министърът на околната среда и водите.

Нено Димов още веднъж отбеляза, че битовото отопление е най-големият проблем за замърсяването на въздуха. Продължаваме да имаме цел за следващия отоплителен сезон да имаме изисквания към твърдите горива за количеството на сяра и пепел в тях. Според министъра това е лесно от законодателна гледна точка, въпросът е в контрола. Освен това отоплителните тела като печки ще трябва да отговарят на определен екодизайн. Най-бавният процес обаче е промяната на нашето съзнание, убеден е Ненов Димов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички