На колите в България ще се слагат цветни стикери, които ще показват колко замърсяват


На колите в България ще се слагат цветни стикери, които ще показват колко замърсяват
Снимка: БГНЕС

4752

Специални цветни стикери ще бъдат поставяни на колите в България. Те ще показват колко "еко" е превозното средство. Очаква се да бъдат въведени до два месеца и да започнат да се поставят след преминаването на автомобила на годишен технически преглед. Това обяви заместник-председателят на комисията по транспорт в парламента Станислав Иванов пред "24 часа".

Промяна в наредбата за техническите прегледи ще въведе групиране на моторните превозни средства по категории в зависимост от екологичността.

В по-дългосрочен план идеята е общините да могат да ограничават влизането на най-замърсяващите превозни средства в определени зони в градовете. Отделяните вредни емисии от превозните средства ще се замерват при годишните технически прегледи, където и ще се лепи съответният стикер.

Според Иванов слагането на стикери ще помогне на кметовете да вземат по-ефективни мерки срещу замърсяването на въздуха в градовете. Например автомобилите с червен или жълт стикер може да не се допускат в центъра на града. Ще има и санкции, ако колите биват спрени от КАТ. Ако кола надхвърля много еконормата и е без катализатор например, ще бъде спирана от движение.

Предстои уточняване как ще става маркирането - дали с лепенки с различен цвят или с перфориране на определена зона в разноцветен стикер. Има и идея в знака да има чип, който да съдържа всички данни за колата.

В момента в България има регистрирани около 3.5 милиона моторни превозни средства. От целия автопарк 1.34 млн. превозни средства на повече от 20 години, а 1.04 млн са произведени преди между 15 и 20 години.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички