Какво да направите, ако ви откраднат регистрационната табела на колата


Какво да направите, ако ви откраднат регистрационната табела на колата
Снимка: Actualno.com

2604

Наглата схема с кражба на регистрационните номера на автомобилите у нас съществува отдавна. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.

Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията се насочва към собственика, който - оказва се - също е потърпевш. По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно, описват схемата от Съюза на българските автомобилисти (СБА), предаде "Дарик".

Регистрационни номера се крадат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете жалба по случая. След това ще ви бъдат издадени и нови табели.

Законодателството е категорично: при загубване или открадване на табели с регистрационен номер, отговарящи на българските стандарти, те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

По желание на заявителя може да му се предостави за ползване регистрационен номер с четири еднакви цифри - 1000 лв., комбинация от цифри по желание - 50 лв.; комбинация от шест букви и/или цифри - 7000 лв.

И въпреки че собственикът на автомобила е потърпевш от кражба, ще трябва да плати издаването на нови номера. Услугата може да бъде заплатена на гише в административно звено за обслужване с банкова карта или по банков път.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички