Лазаров: Винетката трябва да струва 150 лв.


Лазаров: Винетката трябва да струва 150 лв.
Снимка: БГНЕС

2820

Реалната цена на винетките е 150 лева, но че няма да стане от следващата година, няма да стане. Това заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров пред Нова телевизия.

Аз съм „за” вдигането на винетката. Парите за пътищата не падат от небето – сега с бюджетни пари плащат за ремонт и рехабилитация хора, които не ползват пътищата въобще. По-справедливо е да се поема тежестта от ползващите пътищата, заяви Лазаров, цитиран от Actualno.com.

На 10 години трябва да има преасфалтиране на даден път. Междувременно има текущи ремонти – подновяване на маркировка, чистене на отводнителни системи и т.н. Това означава, че всяка година трябва да ремонтираме 2 000 километра. Най-ниската цена, която сме постигнали, е 360 000 лева на километър. Това значи, че на година трябва да даваме 720 млн. лева. Бюджетът на АПИ годишно е 200 млн. лева – откъде да дойдат останалите пари, попита Лазаров.

Цената на винетките е занижена – затова и предвиждаме тол система. Сега на Дунав мост плащат 21 лева винетка – няма толкова ниска цена. Задължени сме от еврозаконодателство, но с тол система ще можем да повишим цената до необходимите нива, уточни шефът на АПИ.

Когато вали обилен сняг, пътищата в други държави се затварят – за да няма аварирали по време на бурята, а отделно не е ефективно да се чисти, докато вали сняг, коментира още Лазаров. Според него има пълни абсурди – третокласни пътища да се чистят до асфалт. Не говорим за проходимост, а за път, който да стане „на черно”. Това изисква много усилия и средства, а по такива пътища минават две коли, обясни Лазаров.

Стана ясно и, че вече има наказания за непочистване в София. Ръководителят на пътната служба в Сливница вече е понижен – заради непочистени пътища и недостатъчен контрол върху почистващата фирма. Ще има наказание и във Враца, уточни Лазаров. 

Повдигнат беше въпросът и за поледиците. Ангажимент е на АПИ да чисти инфраструктурата с определени химикали, каза шефът на Агенцията. Естествено, хората хвърлят снега от тротоарите на улицата с идеята, че трафикът ще го разтопи, коментира Лазаров.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички