Липсва фиксиран срок за избор на оферта за ремонта на мотрисите Siemens


Липсва фиксиран срок за избор на оферта за ремонта на мотрисите Siemens
Снимка: Getty Images/Guliver

2863

Няма фиксиран срок за избор на оферта за изпълнение на поетите ангажименти по ремонта на мотрисите Siemens на БДЖ. В момента се опитваме да стигнем до информация, но липсва такава. Не е ясно на финалния етап кой е бил допуснат като документи. В процедурата е записано, че след публикуване на допуснатите кандидати, ще започнат преговори с тях кои също нямат срок за довършване. Това обясни пред БГНЕС Веселин Кирев от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Липсата на срок, според него, е свързана с липсата на финансов ресурс, защото става дума за 160 млн. лв., които “като питахме ръководството на БДЖ, когато започна процедурата, не ни казаха откъде ще се намери този финансов ресурс. Може би разчитаха на концесията на летище София, но за момента финансиране много трудно може да се намери”, каза Кирев.

Общата сума, която БДЖ ще получи за следващите пет години е 150 млн. лв. за ремонт или за закупуване на нов подвижен състав, а самата стойност на поръчката е 160 млн. лв., която е само за мотрисите Siemens, т.е. тук не влизат локомотивите и вагоните на БДЖ, които също се ремонтират.

Мотрисите са в много лошо състояние, допълни Кирев. Самите железничари са писали доклади за този проблем още през 2012 г. и никой не е обърнал внимание. Много от тези влакове не са в движение в момента и това създава проблеми с графика.

В края на мандата на кабинета Борисов 2 се реши да се пусне обществената поръчка. Не знам дали ще бъде завършена. Ако се завърши в този си вид, по начина, по който е обявена, мисля, че ще е нов начин да се източват пари от дружеството. Начинът, по който е обявена процедурата, не е подходящ. В този си вид не е удачно обявена, добави Кирев.

Въпросните мотриси се движат по градските маршрути около София, Пловдив и други големи градове. От централата на БДЖ стана ясно, че няма кой да коментира какво се случва с обществената поръчка поради смяната на властта.

БГНЕС припомня, че на 7 март бяха отворени офертите. Четири фирми са кандидатствали за поддръжката на влаковите мотриси на Siemens. Документи са подали “Експрес сервиз” ООД, ДЗЗД Обединение "Дезиро Сименс", Щадлер Унгария - Железопътна поддръжка КФТ и Алстом Транспорт С.А. Офертите са за техническата поддръжка за 5-годишен период на дизеловите влакови мотриси и на електрическите влакови мотриси. Максималната стойност на обществената поръчка е 164.40 млн. лв.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички