Московски и БДЖ: Няма нередности, заради които да се хвърлят оставки


Московски и БДЖ: Няма нередности, заради които да се хвърлят оставки
Снимка: БГНЕС

3795

В БДЖ няма нередности, заради които да се подават оставки, ремонти на локомотиви не се извършват, а извънреден труд на практика не се полага.

Около това се обединиха транспортният министър Ивайло Московски и ръководството на БДЖ.

"Не намирам нищо, което да е повод да искам оставката на колегите си. 2009 г. с това ръководство заварихме БДЖ с огромни задължения и загуби. Тук някъде колегите от БСП си противоречат. Ако приемем тезата им за голяма корупция в дружеството, няма как финансовите показатели в дружеството да се подобряват", заяви Московски.

Според него истината е или че управлението на БСП е било много корумпирано, или че настоящото ръководство се справя добре, предаде Actualno.com.

"По темата за ремонтите, да отбележа, че ремонт на локомотиви не се прави. Всеки от вас знае, че това са локомотиви на по 50 години. Те минават технически преглед и минимално санитарно обслужване. Ремонти не се правят. Благодарение на БСП е затворен последният завод за ремонти, така че ние няма къде де ремонтираме локомотивите в България", допълни Московски.

Той коментира, че в момента дружеството малко по малко се стабилизира и се предвижда строеж на депо, което да ремонтира локомотивите. "При БСП БДЖ само се съсипваше. Ние се опитваме да му дадем перспектива", заяви той.

Московски съобщи, че човекът, който отправи заплахи към служител на БДЖ, говорил пред медиите и записал разговора, е освободен.

Относно футболния отбор не мога да влизам в конкретика, но сме се разбрали той да бъде закрит, допълни министърът.

По негови думи Сметната палата е от 3 месеца в БДЖ, "така че няма проблем да излязат резултатите".

Той също така поиска в медиите да се появи предаване как настоящото ръководство са наследили 850 млн. лв. задължения.

Директорът на "Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров обясни ситуацията с футболния отбор.

"Половината играчи не са служители на БДЖ, не е ползвана 1 стотинка от БДЖ.  И това е така от самото създаване на този отбор. Не разбирам колегите против масовия спорт в България ли са. Но този отбор няма нищо общо с БДЖ. Няма тренировъчен ден, който да е в работно време. Заплатите са такива, каквито са за съответните длъжности. Така че няма нито кухи длъжности, нито измислени заплати", заяви той.

Управителят на БДЖ "Товарни превози" ЕООД Любомир Илиев пък обяви, че на практика машинистите не полагат извънреден труд.

"По темата с извънредния труд. БДЖ е единствената компания, в която извънредният труд се измерва по интересен начин. Работното време се засича по местоживеене и така де факто истинското работно време е 1/3 от цялото време и на практика ние нямаме извънреден труд. Това е огромен разход за компанията, тъй като тя плаща огромни пари. Извънредният труд ще бъде намален с около 30%. Така че това, което се съобщава в медиите - че някой спи 4 часа, е абсурдно. Първо, това е абсолютно доброволно, и второ, времето за почивка се спазва стриктно", заяви Илиев.

Той беше категоричен, че е невъзможно локомотив с нередност да излезе от депото.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички