На първо четене: Махат знаците пред камерите на пътя


На първо четене: Махат знаците пред камерите на пътя
Снимка:

2924

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движения по пътищата, с които се премахват знаците пред мобилни и стационарни камери.

Новите текстове бяха приети единодушно със 165 гласа "за" и 26 въздържали се - ДПС и "Воля" на Веселин Марешки.

Проектът беше внесен от 20 депутати от ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на кабинета, на което нареди спешни мерки срещу катастрофите и за намаляване жертвите на пътя.

Промените предвиждат още временното спиране от движение на автомобил, ако собственикът му го е дал за ползване от човек, употребил алкохол над 0.5 промила, както и наркотични вещества и техните аналози. В проекта е заложено и сваляне на регистрационните номера на кола, ако собственикът ѝ я е дал на някого без шофьорска книжка.

"Един човешки живот да спасим със закона, си заслужава да го приемем", заяви Цветан Цветанов, който е основен вносител. Той добави, че тази законодателна инициатива ще бъде недостатъчна за постигането на ефекта, към който всички се стремят, но все пак трябва да са предприемат някакви стъпки.

"Премахването на пътния знак, обозначаващ камерите, е стъпка в правилната", заяви по време на дебатите Николай Александров от „Обединения патриоти”, които подкрепят промените.

"Опитът ми показва, че българинът е достатъчно гениален да намира заобикаляне на всяка поправка, която ние приемем, но това е стъпка в правилната посока. Няма нормална държава в света, която да оставя гражданите свободно да се избиват по улиците", каза още той.

По думите му Народното събрание не може да си позволява да прави закони, които да важат само в определени участъци, тоест само в някакви изключения.

"Един закон трябва да важи за всички и макар и да ми е болно да го кажа, Законът за движение по пътищата е един от най-нарушаваните от българските граждани. Има нещо, което е над всички нас, независимо от цветовете на политическите партии – това е човешкият живот”, допълни Александров.

Колегата му Искрен Веселинов пък допълни:

"Да слагаме табелка преди контролен орган е все едно да кажем, че данъчният закон се спазва само в данъчните администрации - нарушения извън данъчните администрации могат да се правят спокойно, а пък данъчните нямат право да ги контролират“.

Според него по време на дебатите винаги ще има „една звезда“, която поема защитата на шофьорите нарушители и вероятно ще се чувства удовлетворен, ако изменението на закона е провалено.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички