Новата метростанция на бул. "Черни връх" ще заработи след 2 месеца


Новата метростанция на бул. "Черни връх" ще заработи след 2 месеца
Снимка: БГНЕС

4065

След 2 месеца ще пуснем продължението на втората линия на метрото, до улица „Сребърна" по бул. „Черни връх". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на среща с Белгийско-Българския бизнес клуб, предаде „Фокус".

„Започнахме строителството на 7 км нови метролинии със 7 метростанции, а до края на годината предстои да започнем строителството на още 5 нови метростанции", уточни тя.

По думите ѝ проектът за метрото е един от най-зелените, с доказано спестяване на вредни емисии, като спестява по 75 хил. тона годишно.

През 2019 година ще има поне 12 км нови метролинии с 12 метростанции. „По този начин метрото ще заеме 45% от дела на градския транспорт в София", обясни Фандъкова и уточни, че очакванията са спестените емисии да бъдат 90 хил. тона годишно.

На срещата стана ясно, че 5 от новите трамваи ще дойдат в София в петък.

"Тази година очакваме и доставката на модернизирани трамваи. 28 от Швейцария, работим и за доставката на 20 от Прага, с които ще заменим най-старите. Почти 90% от тролейбусите са подменени, хората свикнаха с тях, това са модерни тролейбуси, които са климатизирани и с възможност за по-добър достъп за хора с увреждания и майки с колички", коментира Фандъкова.

"Подготвили сме и цялостна програма за продължаване на модернизацията на автобусите, която ще позволи 2019 година средната възраст на автобусите да бъде до 7 години. Това наистина е голям скок през последните години. Подготвяме процедура и за първите електробуси, те ще бъдат част от цялата програма. Надяваме се да покажем желанието си постепенно градският транспорт да стане максимално екологичен", каза още столичният кмет.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички