Новите винетки са с три вида защита (Снимки)


Новите винетки са с три вида защита (Снимки)
Снимка: БГНЕС

2650

Годишният винетен стикер за лек автомобил за 2017 година остава 97 лева, през новата година ще бъде въведена и дългоочакваната система за ТОЛ-такси.

Пътната агенция, заедно с регионалния министър в оставка Лиляна Павлова, показаха днес визията и защитата на винетките за новата година. Цените остават същите, непроменени, както през 2016 година - месечната ще струва 30 лв., а седмичната – 15 лв. Новите стикери притежават три вида защити. По думите на Павлова това ги прави невъзможни за фалшифициране. Тя заяви, че откакто са въведени новите защити при винетките, няма случаи на фалшифициране. През 2016 година няма нито един случай на заловена фалшива винетка, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че цената на стикера остава непроменена, се очаква да бъде приета нов вид компенсаторна такса – допълнителна глоба, санкция, за нарушители. Новото е, че нарушителите, които не са си купили винетен стикер, или които са си купили, но не са го залепили, ще бъдат веднага санкционирани, превозното средство ще бъде спряно от движение, докато не се заплати тази компенсаторна такса. По този начин ще се гарантира по-добрата събираемост и ще санкционираме тези, които цяла година се опитват да шмекеруват по българските пътища, каза още Павлова и уточни, че компенсаторната такса не подлежи на обжалване.

Таксата ще е валидна 24 часа и в момента, в който се плати може да продължи превозното средство. Все още окончателна цена няма, но това, което е обсъждано е, че тя трябва да е по-висока от годишния винетен стикер, но по-ниска от стандартната глоба, която се дължи по линия на актовете и санкциите, което означава, че цената трябва да бъде между 100 и 200 лв.

Все още всички могат да си купят винетни стикери за 2016г – валидни до януари 2017г., а от 20 декември всички ще могат да си купят нови стикери, които ще се продават както и досега в 2100 пункта. Павлова отчете, че 2016г. има сериозно увеличение на продадените като брой винетни стикери. Тази година до ноември те са 6 400 000 броя, като се очаква до края на декември да са почти 7 млн. Павлова подчерта, че има сериозно намаление в броя на продадените седмични стикери, а около 200 000 повече са месечните стикери, които са продадени.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички